Четири са вариантите, при които Ратко Младич може да изтърпи присъдата си, пише белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА.

Бившият командващ армията на босненските сърби бе осъден вчера до живот от юготрибунала в Хага по 10 от общо 11 обвинения. Сред тях са геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна през 1992-1995 г. Нейни жертви станаха 100 000 души.

Присъдата е на първа инстанция и може да бъде обжалвана. Ето кои са вариантите за нейното изтърпяване според "Блиц", ако тя бъде потвърдена.

• Има вероятност "касапинът от Босна" да завърши живота си извън Холандия, ако се вземе предвид тежкото му здравословно състояние. Отделно в Международния трибунал за бивша Югославия има прецеденти осъдените да излежават наказанието си извън стените на затвора в Хага.

• Втори вариант е сръбска болница, най-вероятно Военномедицинската академия. Вчера сръбският министър на правосъдието Нела Кубурович спомена, че правителството в Белград запазва гаранцията си за лечение на Младич в Сърбия.

• Трета възможност би била клиника в Русия. Още през март Москва уведоми официално трибунала, че е готова да осигури медицински грижи на Младич.

• И четвъртият сценарий е бившият генерал да бъде изпратен в някой от скандинавските затвори. Така стана с Биляна Плавшич - бившата президентка на Република Сръбска. Тя бе осъдена през 2003 г. на 11 години затвор за гонения на несръбско население в Босна по време на войната. Трибуналът се съгласи да я изпрати в шведски затвор заради напредналата й възраст, влошеното здраве и факта, че е признала вината си. Младич обаче не изпълнява последното условие.

Най-реално е да се очаква, че адвокатите му няма да успеят да издействат излизането му от Хага най-малкото защото повече от десетилетие се е укривал от правосъдието, отбелязва изданието.

"Ратко Младич е свикнал да държи в ръцете си и живота, и смъртта." Това са думи на бившата говорителка на Международния трибунал Флоранс Артман.

"Младич на няколко пъти се опита да увери обществеността, че Сребреница не се е случила, и вчера правосъдието сложи точка на тези опити", изтъкна Артман, коментирайки присъдата.

Тя отбеляза също, че при четенето на присъдата вчера той се опита да съкрати процедурата. Но след като съдът му отказа, се изнерви и целият свят видя с очите си как "човек, който е свикнал да има цялата власт, става безсилен".

В. "Вечерне новости" цитира изявление на Ратко Младич, предадено от сина му Дарко, че "докато е жив, ще се бори да разкрие точната истина за борбата на сърбите".

"Това беше само първото полувреме, ще се боря да се отхвърлят тези лъжи и да се разкрие истината за борбата на сърбите", казал генералът.

Дарко Младич споделя, че е бил около 10 минути с баща си след произнасянето на присъдата. Бившият военен командир бил разгневен, макар че очаквал такава присъда.

"Баща ми каза, че всичко това е опит да се криминализира сръбският народ, който се е защитавал от агресия", заяви синът.