"Има ли и колко са месеците през 2016 г., в които фирмата за търговия с горива на г-н Марешки е внасяла в хазната ДДС в размер, по-голям от 20 лв.? Има ли и колко са ревизиите, завършили с ревизионни актове, на компаниите от групата на г-н Марешки в сектора на търговията с горива?"

С тези въпроси, отправени към финансовото министерство, собственикът на "Лукойл" Валентин Златев отговори на поредните нападки от страна на лидера на "Воля" и бизнесмен Веселин Марешки, който в сряда пак използва трибуната на Народното събрание, за да изкаже мислите си по бизнеса с горивата. Златев призовава финансовият министър Владислав Горанов да оповести публично отговорите.

Пред журналисти в НС Марешки, който е и заместник-председател на парламента, обяви, че "Валентин Златев ще бъде изхвърлен от "Лукойл", защото акционерите не го искат", "в цените на горивата марж от 40-50 стотинки е мародерство", че "той (Златев) може има 1,5 млн. лв. загуби", а покойният вече шеф на митниците Ваньо Танов се е споминал мистериозно, след като системно е "тормозил" с проверки "Лукойл".

"Категорично възразяваме срещу въведената от г-н Марешки практика да използва трибуната на българския парламент за очерняне на бизнес конкуренти и рекламиране на собствен бизнес. Подобно поведение от страна на заместник-председател на висшия законодателен орган в държавата е пример за злоупотреба с власт", посочват от пресслужбата на Златев в отговор на запитване на Клуб Z за коментар.

Оттам припомнят, че още през април тази година българската петролна и газова асоциация е сезирала Еврокомисията "за множество нерешени въпроси във връзка с нормалното функциониране на пазара на горива". Златев не отговаря по същество на "пророчествата" на Марешки, че ще бъде "изхвърлен" от "Лукойл", а само на обвиненията му в укриване на данъци.

"Още по-категорично възразяваме срещу внушенията, направени от г-н Марешки, че компаниите от групата "Лукойл" укриват данъци. Заявяваме, че  всички дружества от групата са постоянно подлагани на ревизии и проверки от страна на всички контролни финансови органи в държавата. Всички направени ревизии са завършили със съответните ревизионни актове. Документално е установено, че заплатените от компаниите дължими данъци, акцизи и други вземания са в размер на близо 32,5 милиарда лева", посочват от екипа на генералния директор на "Лукойл".

И допълват, че "в последните месеци г-н Марешки нееднократно отправи публични намеци за оказван върху него политически натиск, свързан с бизнеса му, докато в същото време сам се възползва от позицията си на заместник-председател на НС". От тази си позиция лидерът на "Воля" инициирал две срещи със Златев, на които е чул позицията му, а тя нямало да се промени, "независимо дали е изказана публично или на четири очи".