Първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония, което се проведе днес в Струмица, премина в приятелска атмосфера. Местните граждани посрещнаха двамата премиери Зоран Заев и Бойко Борисов със скандирания "Зоки, Зоки", както е галеното обръщение към Заев. Те уважиха и българския премиер, като скандираха "Бойко, Бойко", съобщи БГНЕС.

Двамата премиери положиха венци пред паметника на покойния президент Борис Трайковски. Трайковски беше президент на Македония и приятел на България. Той, както и Заев, е родом от Струмишко.

От българска страна в заседанието участваха вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова. То започна със среща на четири очи между Борисов и Заев. Тя се състоя във Водочкия манастир, който премиерът Заев определя като едно от най-красивите места на родния му град.

"След споразумението, което подписахме на 1 август, се радвам, че с министрите си днес сядаме на една маса. За мен темата "Балкани" е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни", посочи Борисов в началото на заседанието.

Темите, които двата кабинета обсъждат, са свързани с българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, дигитална, телекомуникационна, конкретни проекти за сътрудничество в областта на отбраната, туризма, кадастъра, сътрудничеството при бедствия.

Коридор № 8 ще свърже Европа с Азия, заяви Борисов на съвместната пресконференция със Заев.

"Интересът за финансиране е много голям, защото всички виждат, че той може да се реализира... Това е тема, която е сигурно, че ще стане, защото е осъзната от всички... Направено е доста по трасетата на Коридор 8 като отчуждаване. При повече натиск и гарантирано финансиране проектът може да се осъществи", каза още Борисов.

Коридорът свързва Чесно с Адриатическо море и минава през България, Македония и Албания.

"Нашата политика е политика на присъединяване, защото това води до инвестиции и по-високи доходи. Хората искат да пътуват и да правят бизнес, ние трябва да им осигурим това... Там, където се строи, не се воюва", каза още Борисов.

Той заяви, че сега е моментът да се използва българското председателство и темата "Западни Балкани" да се държи във вниманието на Европа.

"На Балканите трябва да се пазим от думи като нова епоха и исторически. Трябва повече скромност. Трябва да забравим и за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция... Колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим, така че нашите доходи да достигнат тези в Западна Европа", коментира Борисов.

И изтъкна, че политиката на България и Македония не е насочена срещу трети страни.

'Нашата политика не е насочена срещу трети страни, а точно обратното – всички на Балканите да получим поравно. Затова еднакво важно за нас е нашите приятели от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се присъединят към ЕС, да няма черни петна в региона", заяви Борисов.

Той се обяви в подкрепа на общата работа между Българската и Македонската православна църква.

"Ние не се месим в работата на църквата, но истински ще сме щастливи двете църкви да работят заедно в името на добруването на двата народа", каза Борисов.