Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати рекордната сума от 462 000 евро за нарушение на правната сигурност и правото на собственост. Парите се дължат на седем граждани по делото "Ченгелян и други срещу България". Те са осъдили държавата заради несправедлив отказ на реституция.

Делото е за една от най-красивите къщи в Стария Пловдив – Павлитовата (Синята) къща. Тя е обявена за паметник на културата през 1949 г., а през 1966 г. е национализирана. Собствениците са получили за имота си едва 14 000 лв. Срещу тези пари държавата е взела къща със застроена площ 480 кв.м. Сградата е ремонтирана след пожар през 1978 г. През 1992 г. наследниците подават искане за връщане на собствеността им, но община Пловдив отхвърля иска им. През 1998 г. собствениците печелят делото пред Върховния административен съд (ВАС) и връщат дадените им 14 000 лв. ВАС обявява, че отчуждаването от 1966 г. е незаконно.

Община Пловдив обаче отказва да предаде имота, защото междувременно си е издала акт за публична общинска собственост. Местната управа така и не изпълнява съдебното решение на ВАС. Наследниците завеждат ново дело срещу общината за незаконно владеене на техния имот. Шест години по-късно искът им е отхвърлен от Върховния касационен съд (ВКС).

Така наследниците се сблъскват с правен абсурд. От една страна, те имат окончателно решение на ВАС, което ги обявява за собственици. От друга - имат окончателно решение на ВКС по делото за незаконно владеене, което е в полза на община Пловдив. Единственият изход е да се жали пред съда в Страсбург.

Европейският съд приема още през 2016 г., че на община Пловдив незаконно е даден втори шанс да преразгледа вече решен съдебен спор. Това е нарушение на принципа на правната сигурност, който е основен във всички демократични държави. Държавата получава четири месеца да уреди въпроса с наследниците. Те искат държавата да им върне имота или да им го плати по пазарна цена. България не успява да постигне споразумение.

Поради това Европейският съд в Страсбург излиза с второ решение. С него се присъжда, че в срок от три месеца наследниците трябва да получат 312 000 евро за къщата и 150 000 евро за пропуснати ползи – общо 462 000 евро. Държавата успява да се пребори за приспадане на 180 000 евро - признати разходи по ремонтите на имота.