Facebook разработва портал, който ще показва на потребителите си дали са харесали страница, разпространяваща руска пропаганда.

До края на годината услугата ще бъде достъпна в менюто Help на Facebook. Такава възможност се предвижда и за Instagram, който е притежаван от компанията на Зукърбърг от 2012 г.

"Това е част от нашите усилия да защитим платформите си и потребителите от тези, които се опитват да подкопаят демокрацията", се казва в официалното съобщение на социалната мрежа.

Порталът обаче ще показва само профилите, финансирани от близката до Кремъл Агенция за интернет проучвания. При разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. стана ясно, че именно тя е финансирала профилите, които разпространяват фалшиви новини и реклами за кандидат-президентите. Според властите в САЩ, за агенцията работят стотици хора, които разпространяват проруска пропаганда в социалните мрежи.

Услугата на Facebook няма да идентифицира отделни публикации. Не е ясно дали се предвижда разширяване на платформата, така че да засича страници с проруска пропаганда, които не са финансирани от Агенцията за интернет проучвания.