Докладът на БАН доказа необходимостта от ядрена енергетика, смята президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов. Ние пазар на Балканите си имаме - задоволяваме 50% от енергийния дефицит, заяви той тази сутрин в ефира на бТВ.

"Има кой да купува. Дори и Гърция има своите проблеми, ако не сме ние, ще го направят турците - при тях е страегически проект с руско участие. Не казвам какъв да е инвеститорът - този, който предлага най-доброто, да го направи", заяви той.

И поздрави политиците, че са се допитали до учените. На коментарите, че докладът на БАН всъщност отчита "Белене" като лош проект, той отбеляза:

"Дразня се, когато виждам, че хора, които не са се отъркали о науката, раздават оценки от последна инстанция. БАН са си свършили работата - много солидно."

Първанов заяви, че е за варианта строене на нов АЕЦ с държавно участие - което може да се изразява с вече построената площадка и закупено оборудване. Според него проектът не е "погребване на пари".

"Тези пари се инвестират в един проект, който дава най-евтината електроенергия. Къде в света има губеща ядрена централа? Къде има частни централи? Това е екзотика."

Според бившия лидер на АБВ сме изпуснали Големия енергиен шлем, взела го е Турция, но още имаме шанс "да се върнем в мача" - с "Белене" и "Турски поток".

"Тоест частично да възстановим това, което, ако беше станало, България щеше наистина да стане енергийният център на Балканите", обясни той.

Първанов коментира и желанието на управляващите да правят проверки по приватизационните сделки от миналото:

"Приватизацията беше проведена калпаво, по начин, по който държавата не спечели нищо. Аз предлагам да се създаде една комисия като тази по досиетата, да събира информация, да я огласява, и ако има нарушения на договорите и закона, прокуратурата може да си свърши работата, без да се налагат промени на Конституцията."

Според него в парламента има много напрежение, а БСП като опозиция действа немощно.

"Когато опозицията изпитва известна немощ, прави няколко неща - и аз съм го правил като опозиционен лидер: иска се оставката на лидера на парламента - с повод и без. Сезират прокуратурата, пак с причина и без."

И сподели, че също като Нинова е бил свалян от трибуната от председателя на парламента - но не му е искал оставката тогава.