Защитата на Майкъл Флин - бившия съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, е уведомила адвокатите на президента, че вече не могат да обсъждат с тях разследването за руска намеса в изборите през 2016 г., предаде Ройтерс.

Това означава, че Флин може да е започнал да сътрудничи на следствието, пише в. "Ню Йорк таймс".

Генералът от резерва е главна фигура във федералното разследване, водено от специалния прокурор и бивш директор на ФБР Робърт Мълър. То е заради подозрения за сговор между щаба на Тръмп и Русия с цел подпомагане избирането на милиардера за президент.

Разследването надвисна над Белия дом през януари. Тогава американските разузнавателни агенции стигнаха до извода, че Русия се е намесила в изборите. Смята се, че Москва опитала да помогне на Тръмп да победи кандидатката на демократите Хилъри Клинтън чрез проникване в компютрите и публикуване на имейли и дискредитираща пропаганда в социалните мрежи.

Кремъл отрича за намеса, а Тръмп твърди, че не е имало сговор.

Адвокат на президента и говорител на Мълър са отказали да коментират информация на "Ню Йорк таймс".

"Никой не трябва да прави заключението, че това означава нещо за сътрудничество на генерал Флин срещу президента", заяви Джей Секулоу от юридическия екип на Тръмп.

Според изданието адвокатите на Флин споделяли преди информация с юристите на президента по повод разследването на прокурор Мълър. Като се позовава на 4 анонимни източника, свързани със случая, вестникът пише, че споразумението за сътрудничество между двата екипа е прекратено.

Заради правила, целящи предотвратяване на конфликт на интереси, когато адвокати представляват клиенти, стъпката на защитниците на Флин е знак, че бившият съветник вече сътрудничи на Мълър, намеква "Ню Йорк таймс". Но веднага допълва, че този факт сам по себе си не е доказателство.

Вестникът продължава, че развитието на нещата е накарало адвокатите на Тръмп да решат, че Флин е започнал да обсъжда с Мълър сътрудничество.

Майкъл Флин бе едва 24 дни съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп. Той бе уволнен, след като стана ясно, че криел от вицепрезидента Майк Пенс контактите си с руски дипломат.