Черноморските рибари ще протестират на Никулден, тъй като много от тях са заплашени да останат без риболовен лиценз, разказва Нова тв.

Представители на рибарските сдружения от редица морски градове ще се срещат днес с кмета на Царево и Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултура в опит да се постигне съгласие. 

Причината, поради която се отнемат лицензите, е, че много рибари през последните две години не са предоставили декларация за количеството улов и не са представили риболовен дневник. 

"Тея дневници трябва да наема счетоводител, за да разбера какво трябва да попълня. Вали, мокри сме, да седна да пиша час, улов? Това не е като кораба, капитанът седи и си попълва дневника", обясни един от рибарите пред камерите на Нова тв.

Според други попълването на дневника е статистика, която според закона вече е отпаднала - за капитани на риболовни кораби до 10 метра. Никой не е допускал, че заради непопълване може да им се отнеме лицензът. Законът не е напълно синхронизиран с европейското законодателство и е противоречив, твърдят те. А отнемането сега е станало без уведомяване. Според рибарите става дума за схема за продаване на лицензи.

Директорът на Агенцията по рибарство Галин Николов твърди, че са спазени всички процедури.

"Ние искаме да запазим бранша. За да запазим бранша, ние трябва да отнемем на хората, на които не им е необходим, и да дадем на хората, които искат", обясни той пред бТВ.