Валери Симеонов отново обвини в лъжи и манипулации за граничната ограда Елена Йончева.

Войната между двамата се вихри от доста време, като вицепремиерът дори щеше да дава разследващата журналистка на прокуратурата за "нещо като национална измяна" - за това, че снимала къде оградата е единична.

Сега Симеонов написа среднощен статус във фейсбук, в който казва, че дъждовете, подронили оградата, са били по-интензивни от бедствията в Германия и Гърция, но въпреки това фирмата строител я е поправила за 4-5 дни.

Той прави изявлението си по повод вчерашно гостуване на червената депутатка журналист в бТВ, където тя показа черно-бял кадър от порутеното съоръжение. Според вицепремиера обаче Йончева нарочно е избрала такава снимка, за да не личи, че е от септември, когато се вижда огромна зелена листна маса.

Симеонов обвинява още Йончева в липса на морал и изпълнение на "политическа поръчка".

В заключителната част надълго изрежда наградите, на които е станал лауреат като режисьор и кинодеятел, които му и дават право да рецензира филма й като "манипулативен и скучен". И пита къде са тези на Йончева.

Ето целия статус на вицепремиера без редакторска намеса:

"Йончева за пореден път лъже. Снимката, която е показана, е от края на септември. Неслучайно, тя е черно-бяла – за да не се виждат зелените листа на дърветата. Но даже на черно-бялата снимка е видно изобилието на листна маса. Какъв журналист трябва да си, още повече „разследващ“, след като лъжеш без да ти мигне окото.

Пораженията по оградата от проливните дъждове, два пъти по-обилни от пороите в Германия и Гърция, причинили десетки жертви, бяха отстранени в рамките на 4-5 дни от фирмите, извършили изграждането.

Явно политическата поръчка е по-важна от обективната истина. Ето как е изглеждал вчера, в 09:52 сутринта (2 часа след лъжите на Йончева) въпросният участък.

Оградата е възстановена още в началото на октомври във вида, в който е на снимката (т.е. 4-5 дни след стихията).

Кому служат тези елементарни лъжи и манипулации? Не е ли прозрачен мотивът за студийният слалом на опозорилата журналистиката особа? Имат ли стойност понятията „професионална част“, „достойнство“ и „морал“ за авторката на скъпоплатените телевизионни манипулации на г-жа Телевизионна Лъжа?

Как може да ръсиш глупотевини в национален ефир, от рода на твърдението, че БиБиСи са били тук и са правили разследване, като е публично известно, че западните медии повтарят папагалски информация, подадена от техните кореспонденти в България.

В интервюто, без каквито и да било доказателства, непрекъснато се повтаряха обвинения за „огромна корупционна сделка“, „търговия с националната сигурност“, „продават ни по най-евтиния начин“ на
принципа една лъжа, повторена сто пъти, става истина. Заобиколен беше и директния отговор на въпроса за цената на гръцката ограда – дали е с включен път или не – за сметка на подмятания, квалификации и откровени лъжи.

А на обвиненията, че „г-н Симеонов не е телевизионен филмов критик“, ще отговоря, че не е нужно да съм такъв, за да дам оценка, че филмът е манипулативен и скучен.

Все пак, за информация на г-жа Йончева, режисирани от мен филми са носители на някои от най-престижните награди в България, в т.ч. първа награда „Осмата муза на НДК“ за документалния сериал „Кольо, това е“ – посветен на великия Николай Хайтов. Носител съм и на редица награди на утвърдени фестивали като „Българската Европа“, включително за „Най-добри новини за рядко-
срещана разследваща журналистика“, няколко награди в категория „Превенция за борба с корупцията“, както и първа награда за „Анти-корупция“ за предаването „Според закона“, и др.

Интересно ми е с какви награди може да се похвали г-жа Йончева, освен с руски?

Добре е най-сетне г-жа Йончева да започне да работи с факти за истинската дължина на оградата (235.661, а не 200 км.), стойност (180 млн., а не 200 млн. лв.), средна стойност на линеен метър (750, а не 1000 лв.). Добре е също и когато хвърля обвинения, да ги доказва, а когато види нещо добро – да го признае."