Президентът на Судан Омар Башир помоли руския лидер Владимир Путин да защити страната му от САЩ, предаде Нюз.Ру.

Това стана по време на работното посещение вчера на Башир в Москва. Президентът на Судан е обвинен в геноцид от Международния наказателен съд (МНС), отбелязва Нюз.Ру.

Африканският лидер заявил на срещата с Путин, че именно заради политиката на САЩ страната му се разпаднала. Това се случи през 2011 г. Тогава от Судан след референдум се отцепи една четвърт от територията му. Появи се държавата Южен Судан, чието население е предимно християнско.

Башир допълнил, че ставащото днес в Сирия също се дължи на Вашингтон.

"Имаме нужда от защита от агресивните действия на САЩ", казал президентът на Судан.

Информация за срещата е публикувана в сайта на Кремъл. Там няма данни дали Путин е казал нещо по повод молбата на госта си.

Омар Башир стана първият действащ държавен глава, обвинен от МНС. Съдът в Хага започна през 2005 г. разследване на въоръжения конфликт в суданската провинция Дарфур, при който загинаха между 180 000 и 300 000 души. МНС издаде заповед за арест на Башир.

Обвиненията срещу президента на Судан са по 7 точки. Пет от тях са за престъпления срещу човечеството  - убийства, изтребление, насилствено изселване, изтезания и изнасилвания. Другите две са за военни престъпления - нападения срещу цивилни, неучастващи пряко във военни действия, и грабежи.