Емерсън Мнангагва положи днес клетва като президент на Зимбабве, предаде Ройтерс.

Това стана на националния стадион в Хахаре, където се бяха стекли хиляди ликуващи поддръжници. Така бе сложен край на 37-годишното управление на Робърт Мугабе.

75-годишният Мнангагва - бивш шеф на сигурността, е известен с прякора си Крокодила. Той обеща да спазва конституцията на страната си и правата на всички 16 милиона нейни граждани.

И макар повечето зимбабвийци да празнуваха оттеглянето на 93-годишния Мугабе, който бе президент при сгромолясването към бедността и тиранията на една от най-проспериращите държави в Африка, някои са по-обезпокоени за бъдещето при Мнангагва, отбелязва Ройтерс.

Те най-вече се интересуват за ролята му в "Гукурахунди". Под това име е известно клането през 1983 г. на близо 20 000 души в провинция Матабелеленд. То е извършено от Пета бригада, обучена в Северна Корея.

Мнангагва отрича да е участвал в зверствата и след завръщането си в Зимбабве проповядва демокрация, толерантност и зачитане на върховенството на закона. Той бе отишъл в изгнание за две седмици.

"Народът си каза думата. Гласът на народа е гласът на Бога", каза Крокодила пред хилядите си привърженици вчера в централата на неговата партия Зимбабвийски африкански национален съюз - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ).

Остават обаче притесненията от поведението на армията. Заради нанесени побоища във военния арест в болница постъпи бившият финансов министър Игнашъс Чомбо - един от най-близките на Мугабе хора. Така твърди адвокатът му.

"Това бе един много брутален и драконовски начин за третиране на опонентите", заяви юристът Лавмор Мадуку пред Ройтерс.

Мугабе, който бе най-възрастният действащ държавен глава, подаде оставка на 22 ноември, след като парламентът започна процедура за неговия импийчмънт. Седмица по-рано армията взе властта в страната.

Мнангагва обеща на Мугабе, че той и семейството му ще бъдат в безопасност в Зимбабве. Преди преврата Крокодила бе вицепрезидент, но бе уволнен от Мугабе. Смяташе се, че целта била диктаторът да бъде наследен не от Мнангагва, а от съпругата си Грейс.