"ГСДП (Германската социалдемократическа партия – б. р.) е твърдо убедена, че трябва да се разговаря. Партията ни няма да се изолира от разговори", заяви тази нощ генералният ѝ секретар Хубертус Хайл.

Той говори пред журналисти след осемчасов дебат на партийното ръководство в централата им в Берлин – дом "Вили Бранд".

Това стана, след като в четвъртък следобед федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер разговаря в двореца “Белвю” с лидера на социалдемократите Мартин Шулц. Щайнмайер също е от редиците на ГСДП, макар като държавен глава да е замразил членството си.

Президентът е категорично против предсрочни общи избори. Най-сигурният начин те да бъдат предотвратени е формиране на широка коалиция между десницата на Ангела Меркел и социалдемократите, след като се провалиха разговорите по съставяне на правителство “Ямайка” – десницата, либералите и зелените.

От лагера на Меркел вече обявиха, че вратата им е отворена за диалог със социалдемократите.

Според Хубертус Хайл снощният дебат в  дом “Вили Бранд” е бил делови и конструктивен.

Вън от съмнение е, че при новосъздалата се обстановка партийният лидер Мартин Шулц е поставен под натиск. На общите избори, проведени на 24 септември, ГСДП събра едва 20,5 на сто от бюлетините. Това е най-ниският й резултат в историята на ФРГ. Още тогава Шулц се врече, че партията му няма да участва в широка управленска коалиция и излиза в опозиция.

Когато снощи изтече информация, че партийното ръководство е склонно да преговаря с десницата на Меркел за формиране на правителство в Берлин, се появиха съобщения, че Мартин Шулц ще се оттегли от поста си на партиен лидер.

Хайл и съпартиецът му Хайко Маас - правосъден министър в досегашния кабинет на Меркел и член на партийното ръководство, опровергаха подобни съобщения, наричиайки ги спекулации.

"По време на разговорите ни никой дори не намекна за оставка на Мартин Шулц. Никой и не се самопредложи да го смени на поста. Мартин Шулц също не предложи оставка", каза Маас пред тв камери.

От редиците на социалдемократите се чуват все повече гласове в полза на формирането на широка коалиция.

"Ако се окаже, че нищо друго не е възможно, ще сме длъжни отново да помислим за широка коалиция", заяви вицешефът на парламентарната фракция на социалдемократите Карл Лаутербах.

На същата позиция застана и съпартиецът му Щефан Вейл, който е премиер на федералната провинция Долна Саксония.

Вътрешният министър на провинцията Борис Посториус, също социалдемократ, го подкрепи:

"Буквално всички опции трябва да се сложат на кантара и да се водят сериозни разговори."

Според заместник-председателя на ГСДП Ралф Щегнер, първо трябвало да се направи допитване до партийната база, преди да се тръгне към преговори за широка коалиция.

Това най-вероятно ще стане на конгреса на ГСДП, който ще се проведе след две седмици в Берлин. Според агенция ДПА на снощния 8-часов разговор в дом "Вили Бранд" участниците са били на мнение, че точно на конгреса трябва да се изработи план, който да предначертае как да се водят плодотворни разговори по сформиране на правителство за благото и стабилността на страната.