Министърът на младежта и спорта Красен Кралев лично обяви условията за участие в търга за базите на фалиралия ПФК ЦСКА АД - стадион "Българска армия" и "Панчарево".

Желаещите трябва да подадат документи най-късно до 17 часа на 11 декември, а победителят ще бъде обявен на 3 януари 2018 г. Очаква се договорът да бъде подписан до 10 януари.

Началната цена за наема е 60 000 лева без ДДС на месец. Отделно от това трябва да се направят инвестиции за не по-малко от 1 милион лева в процентно съотношение 70:30 съответно за "Българска армия" и "Панчарево".

Кандидатите трябва да са футболни клубове, регистрирани като юридически лица по съответния закон (ЗЮЛНЦ) или по Търговския закон (ТЗ), и да отговарят на изискванията за спортен клуб, определени от Закона за физическото възпитание и спорта.

Също така трябва да са членове на БФС, да нямат просрочени публични задължения към НАП...

Следва изискване, което изхвърля от битката аматьорския ЦСКА-1948, който напоследък публикува обръщения заради базите на ЦСКА и води дело със спортното министерство заради настоящия наем, по силата на който ЦСКА-София на Гриша Ганчев ползва базите.

"Кандидатът следва да има уставен капитал не по-малко от 5 000 000 лева и да е реализирал 3-годишен оборот в размер не по-малък от 15 000 000 лв. без ДДС. В случай че кандидатът е лице, регистрирано по ЗЮЛНЦ, за него не важи изискването за уставен капитал", са казва в една от точките.

Горното също така означава, че ако иска да спечели търга, ЦСКА-София трябва да признае, че е преименуван "Литекс". От една страна, няма как да докаже правоприемство с ПФК ЦСКА АД, от друга - обявеното в несъстоятелност дружество дължи милиони на НАП. Така за 2014-а, 2015-а и част от 2016 г. трябва да ползва счетоводната информация на ловешкия клуб.