"С Ангела сега се прегърнахме, да ѝ дам кураж, дано състави правителство."

Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той участва днес в петата Среща на високо равнище по Източното партньорство на ЕС.

Според премиера е много важно за ЕС Германия и Австрия да не са "блокирани" по този начин след избори - особено Германия.

Премиерът отбеляза, че все повече се говори за излизане на Великобритания от Съюза без споразумение.

"Изобщо не ангажирам с моето мнение ЕС или нашето председателство, да не бъда разбран грешно. Просто това ми е усещането“, отбеляза той.

И добави, че на 11 декември ще се среща както с премиерката Тереза Мей, така и с министри от кабинета й.

"Защото не само заради председателството, а най-вече в сферата на сигурността, борбата с тероризма, огромните връзки и невероятно добрите взаимоотношения, които има между полицейските служби, те искат да ги запазят на нивото, на което са сега. И аз не само че не съм против, но това би било прекрасно и за България, и за сигурността в Европа. Надявам се да поддържаме добри отношения и да имаме един благоприятен сюжет“, каза още Борисов.

На въпрос дали сме подготвени за "твърд Брекзит" и други кризи по време на европредседателството, Борисов призна:

"Сега да кажа, че сме подготвени, означава, че се надценяваме. Ако попитате който и да е премиер тук или канцлер, те ще ви кажат, че не са подготвени. Това не е решение само на България. Да, ще ни струва много, защото темите са много – Източното партньорство, Западните Балкани, "Брекзит", бюджетните рамки, европейската сигурност и отбрана, киберсигурността.“

И заяви, че разчита на парламента и министрите за европредседателството.

Направи и за пореден път забележка на опозицията, че искат предсрочни избори преди председателството:

"Само преди 6 месеца им дадох да управляват", възмути се Борисов.