Уважаеми данъкоплатци, избраният от Вас парламент, токущо Ви натресе 200 милиона евро глоба от Еврокомисията, за да спаси от отговорност шефовете на БЕХ и "Булгартрансгаз", затова, че са злоупотребили с монополното си положение и отказали услуги на клиент.

Някой си клиент. Това е решение на Народното събрание в поле, което вече има различно решение на Министерски съвет.

Депутати с пълно мнозинство 179 от 179 отказват да признаят отговорност и не са съгласни да се приватизират пакети от "Булгартрансгаз". Напомням, няма компания в региона от страна членка на ЕС, която да не е приватизирана или да се намира в процедура. Това са европейските правила, които важат за всички, само не и за "националните достояния" - БЕХ и "Булгартрансгаз".

Бламирано бе правителствено решение. Борисов за втори път го бламират, а заедно с него и министърката.

Една малка група, енергийно задкулусие от всички партии, е убедила депутатите - голяма част от които си нямат хал хабер от детайлите, че лошите от Еврокомисията са били заблудени от още по-лошите тук жалващи се и става въпрос за запазване на националното достойнство. За тези хора то очевидно е несъвместимо с изпълненение на Директиви и общи правила.

А смисълът на упражнението е елементарен. Натресена глоба от 200 милиона нямаше как да не повдигне въпроса "Кой е виновен?" Разследване, разпити, обвинения... С малко повече късмет и съответен пиар - много обвинение, нито един осъден. Неприятното е, че ще лъснат схемите, в които се твърди, че участват и профитират политици.

Така с решение на парламента вече никой няма да бъде отговорен. Колективно отговорният парламент гласува за своята колективна безотговорност...

Но пропускат да отбележат, че парламентът няма пълномощия спрямо европейските закони и правила. Влакът напусна гарата и няма да се размине само с 200 милиона евро или толкова колкото комисията реши. Като откажат да изпълнят решение срещу БЕХ и "Булгартрансгаз", ще започне процедура срещу държавата и така влизаме в спиралата - неизпълнение - по-високи глоби - още по-голямо неизпълнение - още по-високи глоби.

Имената на отговорниците - Делян Добрев, Жельо Бойчев, Таско Ерменков. В парламента, забележете, има здрав съюз.

Да им напомня само какви ще бъдат последствията. Обжалването не може да произведе нищо освен потвърждаване на пълния или значителен размер на глобата, при всички случаи над това, което вероятно е било договорено. Плюс плащане на разходите по защитата. В момента има около десет (!?) жалби, по които Дирекция "Конкуренция" ще стартира нови процедури. При това от различни български компании.

Тук не трябва да има никакво съмнение в крайния резултат, защото работата на Комисията е да налага единни правила по цялата територия на Съюза. Тя няма друга възможност - защото иначе ще си останем остров на различността, в която не европравилата, здравият съюз с "Газпром" диктува. Нови жалби са подадени и по последните входно-изходни тарифи, които дискриминират български и чуждестранни ползватели на услугите на "Булгартрансгаз" в полза на "Газекспорт". Там нещата отиват към милиарди лева потенциални щети.

А сега се запознайте с балансите на "Булгартрансгаз" и БЕХ и вижте как може да им се отрази тази глоба от 200 милиона евро. На компания, която има приходи от 140 милиона евро, да ѝ наложиш глоба от 200 милиона - трябва незабавно да обяви неплатежоспосбност. Затова ще се намеси БЕХ, но той вече е на ръба на своята кредитоспособност след поредицата от спасяванията на НЕК. През следващите години предстоят огромни плащания по облигационни заеми, с които се спасяваше енергетиката, Няма да стане с увеличаване на капитала, защото процедурата трябва да мине през одобрение за държавна помощ. Поне не лесно.

И пак спасение с парите на данъкоплатците. Решение, което дори ще пиарват като патриотично, защитаващо честта и достойнството, докато ни вземат пари от джоба - по 70 лева на човек.

Тяхната, не нашата чест, разбира се, но с нашите пари...

Истината е, че с това решение всички спасиха статуквото, което обслужва интересите на "Газпром" и политици у нас, които са закачени на яслата на енергетиката. А те са много.

Но всяко зло за добро - Европейската комисия ще се прости с надеждите да "превъзпита" България.

Делян бил управляващ, Таско бил опозиция.

Да му мислят преговарящите от наша страна, които ще се чудят как да съчетаят арогантността на решението на Народното събрание с реалностите в Еврокомисията.

Добре започнахме българското Европредседателство. Да ни е честит новият български антиевропейски държавно-олигархичен полит-патриотизъм.