Източно партньорство

Дружбата между ЕС и Украйна беше засвидетелствана многократно - тук се ръкуват представителят по външна политика Федерика Могерини и президентът Петро Порошенко. Блокът обаче не прибързва с обещанията.

Лидерите на страните членки на ЕС и шест бивши страни от Съветския съюз се срещнаха днес в Брюксел. 28-те и Украйна, Беларус, Молдова, Азербайджан, Армения и Грузия са обсъдили влиянието на Русия върху вътрешните им работи, войната в Украйна и върховенството на закона, предава "Политико". Европейските лидери са поискали Украйна да ускори въвежднето на реформи, които да ѝ позволят да се доближи до западните страни и да усвоява повече западна помощ, съобщава Euractiv.

ЕС обаче не дава надежди на Киев, който иска членство в блока, че ще се предприемат стъпки към това. "Упорството е нещо хубаво, но най-важни са не гаранциите за влизане в блока, а да сте упорити в провеждането на реформите", заяви президентката на Литва Далия Грибаускайте.

"Брекзит"

ЕС и Великобритания да напредват заедно в преговорите за "Брекзит", поиска Тереза Мей.

Не само Великобритания, а и Евросъюзът да направи отстъпки, за да могат преговорите за "Брекзит" да преминат в следващата си фаза, поиска британската премиерка Тереза Мей.

"Преговорите продължават, но трябва да напредваме заедно", заяви Мей в Брюксел.

Тя получи съгласието на кабинета си да увеличи сумата, която страната ще трябва да внесе в евробюджета, за да покрие задълженията, поети преди "Брекзит". Това обаче ще стане само ако ЕС спре да бави преминаването към преговорите за бъдещите търговски отношения. По-късно днес тя ще се срещне с председателяна Съвета на ЕС Доналд Туск, за да обсъдят напредъка по преговорите.

По-рано през деня председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че ще стане ясно дали преговорите ще навлязат във втората си фаза след среща с Тереза Мей на 4 декември. "Ще се срещна с британския премиер и едва след това ще знам дали прогресът е достатъчен", заяви той в Брюксел.

Ирландия

Лео Варадкар заплаши да блокира търговските преговори за "Брекзит". Дали обаче кабинетът му ще издържи достатъчно дълго?

Вот на недоверие срещу вицепремиера на Ирландия може да разклати правителството в Дъблин седмици преди решаващата среща на върха в Брюксел, на която трябва да бъде взето решение дали да се премине към втория кръг преговори за "Брекзит". Ирландия има ключовата дума с оценката дали планът за справяне със ситуацията в Северна Ирандия я удовлетворява.

Лидерът на опозицията обвини вицепремиерката Франсис Фицджералд, че като министър на правосъдието през 2015 г. не е защитила човек, който подава сигнал за нередности при полицейски акции, въпреки че е знаела, че е заплашван, предаде "Индипендънт". Премиерът Лео Варадкар отказа да отстрани Фицджералд, с което направи вота на недоверие неизбежен. Ако той успее, Ирландия ще бъде изправена пред предсрочни избори в решителен момент от преговорите за "Брекзит".