Парламентарната комисия по регионална политика ще се занимае с казуса с т.нар. царски имоти. Това каза пред Клуб Z председателят на комисията Искрен Веселинов ("Обединени патриоти"). Той призна, че е разбрал от медиите за това, че регионалното министерство е поискало споразумение със Симеон Сакскобургготски за двореца "Царска Бистрица". Неотдавна подобно искане имаше и за двореца "Врана". От министерството предлагат двете дела да се спрат за 6 месеца, за да се постигне споразумение.

Шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов пък коментира "по царски".

"Много ще говоря по тази тема, но като му дойде времето", заяви Кирилов.

"Като му дойде времето" бе един от любимите изрази на Симеон, с които той стана особено популярен при завръщането си в българската политика. Други такива изрази бяха "бъдете господари на мълчанието, а не роби на думите", "в затворена уста мухи не влизат" и  т.н.

По делата зa двopeцa "Bpaнa", ĸaĸтo и зa 16 500 дĸa гора в Рила, които вече са в съда, все още няма произнасяне на първа инстанция. Що се отнася до "Царска Бистрица" обаче там държавата е спечелила делото за собствеността на втора инстанция.

Досега държавата е спечелила на три инстанции делото за "Кричим". Това бе единственият дворец, чието връщане бе отказано на Симеон Сакскобургготски. На три инстанции са спечелени и делата за "Ситняково" и "Саръгьол". На две инстанции, освен делото за "Царска Бистрица", е спечелено и делото за бившето стопанство на УБО край Врана.

Наследниците на царската фамилия получиха дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" с решение на правителството на НДСВ и ДПС. Премиер по това време беше Симеон Сакскобурготски. Бившият областен управител на София Олимпи Кътев деактува имотите от държавни. Дворецът "Врана" бе върнат от бившия столичен кмет Стефан Софиянски с мотива, че изпълнява решение на Конституционния съд за връщането на царските имоти. Това решение е основният документ, на който се основава царската реституция. Сакскобурготски запази за себе си само двореца "Врана", а парка дари на Столичната община. 

По време на първия мандат на Бойко Борисов парламентът прие мораториум върху разпореждането с тези земи и имоти. Той трябваше да е временен, но действа и досега. Заради този мораториум бившият премиер и още по-бивш цар води дело срещу България в Страсбург.

При управлението на тройната коалиция в парламента имаше временна комисия, която се занимаваше с казуса за царските имоти. От дебатите в нея стана ясно, че единственият имот, за който е сигурно, че царят го притежава като физическо лице и е редно да бъде реституиран, е къщата в с. Баня, Карловско. За всички останали имоти е спорно доколко са собственост на царя и доколко са държавна собственост.

В началото на 90-те години на XX в. в едно от първите си интервюта Симеон Сакскобургготски заяви, че няма никакви имуществени и материални претенции към България.

"Как? Не. От собствената си страна ! Не! От мене това няма да видите, независимо при какви обстоятелства, обстановки и положения – категорично не!"

Това бяха точните думи на Сакскобургготски.