"В момента президентът и БСП са като скачени съдове. И едните, и другите говорят постоянно за оставка на правителството."

Това заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на бТВ тази вечер. Той коментира поведението на опозицията в лицето на левицата от последните седмици, като го определи като "системен подход за създаване на политическо напрежение".

Важно е да се отбележи, че президентът Румен Радев никога не е искал оставка на правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Според Цветанов в настоящия момент мнозинството е стабилно. И отново изтъкна тълкуванието на ГЕРБ на мониторинговия доклад на ЕК - че са били похвалени за свършеното, отчетено е продължаване на реформите, и че "няма нито една препоръка". 

Дясната ръка на Борисов обаче отбеляза, че бившият председател на парламента Димитър Главчев е направил грешка, като е остранил Корнелия Нинова за едно заседание. 

Той коментира и идеята на ГЕРБ на конгреса тази неделя да гласуват декларация, че никога няма да се коалират с БСП:

"Ще предложим такава декларация, защото трябва един път завинаги да спрем с тези спекулации. Нинова каза, че е имало депутати от БСП, които са разговаряли за коалиция с хора от ГЕРБ. Никога не са водени такива разговори, никога не е стояла тази тема на дневен ред."

Той припомни как от ГЕРБ предложиха Нинова за шеф на парламента и как това също е било тълкувано като таен съюз между двете партии. И отбеляза, че ако тя бе приела предложението, нямаше да възникне проблем на левицата с Главчев.

На конгреса на ГЕРБ ще се съберат 1200 делегати, ще се направи съответният отчет за дейността на партията и ще се избира изпълнителна и контролна комисия.

"Засега никой няма и намерение да сменя лидера. Всички стоим зад министър-председателя", подчерта Цветанов.