На 6 октомври, малко след първата смяна на властта в Ангола от 38 години, новият президент Жоао Лоуренсу седнал да разговаря с главните международни петролни компании в президентския дворец в Луанда.

Изпълнителните директори на клоновете в Ангола на "Шеврон", "Тотал", "Бритиш петролеум", "Ени" и "Ексон" заявили, че петролният сектор е съсипан от закъсненията в одобряването на проекти в "Сонангол" и забавянето на плащанията, дължими от държавната петролна компания. Така твърдят 4 източника от петролната индустрия, запознати със срещата.

Те предупредили Лоуренсу, че производството на Ангола ще спада от 2019 г., ако не бъдат предпрети бързи действия за справяне с проблемите в компанията, оглавявана от Изабел душ Сантуш - дъщерята на неговия предшественик на президентския пост. Източниците отказаха да се назоват, тъй като дискусията били конфиденциална.

Шест седмици по-късно президентът уволнил Душ Сантуш - най-богатата жена в Африка, която в Ангола има прякора Принцесата.

От всички големи петролни компании отказаха коментар за срещата. От кабинета на Лоуренсу и от "Сонангол" не са отговорили на молбата за коментар.

Сбирката била твърде необичайна. Чуждите петролни компании контролират почти цялото производство в Ангола и имат доста голяма власт. Но да се срещат с презцидента като една цяла група било нещо почти нечувано.

За естеството на дискусиите не е било съобщавано преди. Разговорите и последвалите ги събития, довели до уволнението на Душ Сантуш, хвърлят светлина върху причините зад изгонването ѝ - решение, което така и не бе обяснено официално.

Те предлагат и нов поглед върху сегашното състояние на най-важната компания в Ангола, която разчита на петрола за една трета от производството си и над 95 на сто от износа си, и върху големите предизвикателства пред новото ръководство на затъналата в дългове фирма.

Уволнението показва също така избледняващата власт на семейство Душ Сантуш, което господстваше в анголската политика в продължение на десетилетия. Бащата на Изабел Душ Сантуш - Жозе Едуарду, управляваше страната от 1979 г., като натрупа богатства за своите роднини, които притежават компании почти във всеки сектор от икономиката.

"Почти парализа"

Милиардерката Душ Сантуш, която бе директор на "Сонангол" от юни 2016 г., заяви, че е била в процес на реструктуриране, за да бъдат изкоренени прахосничеството и корупцията в компанията, които изпитва затруднения още преди срива на цените на петрола в средата на 2014 г.

Нейните представители отказаха коментар за този материал и вместо това насочиха Ройтерс към две изявления, направени в дните след напускането й и в които тя изтъква постиженията си, сред които намаляването на дълга ва 7 милиарда долара от 13 милиарда, увеличаването на годишните прихози на 15,6 милиарда долара от 14,8 милиарда и намаляването на цените.

В прощалната си реч пред служителите тя заяви, че компанията е била "почти фалирала", когато я е оглавила, и съсипана от срива на цените на петрола.

"Хората имат къса памет", допълнила тя.

Според думи на 10 източника, включително четирите от петролната индустрия, както и служители на "Сонангол" и правителството, Лоуренсу бил разочарован от бавния ход на промените в компанията.

На 13 октомври - седмица след срещата си с големите петролни компании и 17 дни след заемането на поста, президентът наредил на министрите, "Сонангол" и международните петролни компании за създадат 30-дневна работна група, за да се види състоянието на бранша.

Срещите на групата, много от които ръководени от новия държавен секретар да петрола Карлуш Сатурнину, били напрегнати, твърдят източниците. Сатурнино - ветеран от петролната индустрия, бил уволнен от Душ Сантуш от поста шеф на производството и проучванията в "Сонангол" миналата година, когато тя го обвинила в много лошо управление.

Централата на "Сонангол"

Макар че Душ Сантуш дала ход на насрещен план, големите забавяния в одобряването на проектите задушавали петролния сектор, казват източниците. Според тях нейният борд на директорите въвел система за проверка на проектите, предложени от чуждестранните петролни компании, което на практика изострило още повече проблема.

Тя създала също така пропаст между своя борд и останалата част на компанията, като се обкръжила с чуждестранни консултанти, споделят хората, които отказват да се назоват поради конфиденциалното естество на прегледа на сектора и свързаните с него дискусии.

Работната група заключила, че "Сонангол" била "почти парализирана" според правителствен източник.

Дълговете към Китай

След като групата направила оценка на състоянието на бранша, Лоуренсу се срещнал с най-големите кредитори на "Сонангол", сред които Китайската банка, "Стандард банк" и "Стандард чартърд", за да разбере финансовата ситуация на "Сонангол" и да гарантира по-ниски лихви по заемите, твърди запознат с разговорите източник.

"Лоуренсу си даде сметка, че "Сонангол" спешно има нужда от пари", каза източникът, като допълни, че компанията се опитва да преструктурира някои плащания.

От "Стандард банк" отказаха коментар, като се позоваха на конфиденциалността на клиентите, а от "Стандард чартърд" и китайската банка не отговориха на молбите за коментар.

Преките задължения на "Сонангол" към китайските банки и кредиторите, сред които и китайските банки, са възлизали на 3,8 милиарда долара в края на 2016 г. според годишния отчет на компанията.

Източници от петролната индустрия заявиха пред Ройтерс, че този дърг сега е близо 3 милиарда долара, плюс още 3 милиарда към големите петролни компании, изпълнителите и търговците. От тях близо 1 милиард долара са на търговските фирми "Трафигура" и "Витол" под формата на заеми, гарантирани чрез износ на петрол или продукти. Така твърди източник, близък до "Сонангол".

Самото правителство взело миналата година заем от още 6,9 милиарда долара от Китайската банка за развитие, които дало на "Сонангол". 3,8 милиарда от тях компанията използвала за рефинансиране на дълга според доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

Новият анголски президент Жоао Лоуренсу е твърдо решен да оправи бъркотиите в държавната петролна компания. Снимка ЕПА/БГНЕС

Симпатизантите на Душ Сантуш, запознати с работата й в "Сонангол", заявиха, че зълговете са още преди нейното управление. Според тях компанията сега е в по-добро финансово състояние. Те казват, че бавният ход на преструктурирането се дължи на обема на работата и ограниченията, наложени от държавата върху активите от продажбата.

Те смятат, че нейното уволнение било чисто политическо и част от кампанията на президента срещу нейното семейство.

Златната кокошка

След като в правителството бил създаден консенсус срещу Душ Сантуш, тя отговорила с офанзива чрез очарование.

В Лондон тя се срещнала с изпълнителните директори на най-големите петролни компании на онференция за индустрията. На 18 октомври тя дала едно от редките си интервюта на живо в бюрото на Ройтерс в градския финансов район "Канари уорф".

В интервюто тя нарекла "пълно равнение" отношенията си с президента. Но намекнала, че дните и в "Сонангол" може да са преброени, когато я попитали дали ще остане, за да види трансформацията на компанията.

"Щом основите бяха правилно положени, няма значение кой застава начело, докато планът е добър", заявила Душ Сантуш, която има акции в бизнеси от телекомуникациите до диамантите.

Но офанзивата чрез чар била твърде слаба и твърде закъсняла.

На 15 ноември Душ Сантуш и повечето от нейните подчинени в борда били уволнени. Тя била заменена от човека, който й отмъстил - Сатурнину.

При нестабилните основи новото ръководство е изправено през задачите проектите да тръгнат отново, да изплати милиардите долари, които дължи на големите петролни компании, изпълнители и търговци, и да обслужи още милиарди долари от дългове към китайските банки.

Един от шефовете на "Сонангол" заяви, че е отложено голямо съкращение на служители за след изборите и че задачата ще трябва да бъде изпълнена най-вероятно от новия екип.

Лоуренсу обаче изглеждаше уверен в потенциала на "Сонангол", когато бе на представянето на новия борд на 16 октомври, като нарече компанията "златна кокошка".

"Грижете се добре за нея", каза той.

 

------------------

* Автори на материала са Стивън Айзенхамър, Либи Джордж и Дмитрий Жданников. Публикуван е в сайта на Ройтерс.