Кои са най-опасните банки на света - и защо. Списъкът е изготвен от Борда за финансова стабилност, чиято основна задача е да идентифицира слабостите в глобалната финансова система.

Джей Пи Морган Чейс

Американската инвестиционна банка "Джей Пи Морган" е най-значимата и същевременно най-опасна банкова институция. В най-новата класация на 30-те най-значими за глобалната финансова система банки в света "Джей Пи Морган" е единствената, която се намира в най-рисковата категория. Поради тази причина американската банка трябва да държи в резерв 2,5% повече капитал в сравнение с "нормалните" банки.

Ситигруп

Американската "Ситигруп", която доскоро бе смятана за не по-маловажна от "Джей Пи Морган", се класира този път във втората категория. Банките в тази категория са длъжни да държат в резерв 2% повече капитал в сравнение с "нормалните" банкови институции.

Дойче Банк

В категорията на "Ситигруп" влизат още Дойче Банк, Bank of America и HSBC. Бордът за финансова стабилност оценява банките не само по тяхната големина, а и по рисковете, които крие бизнесът им. Особено важна е и тяхната "омреженост", тъй като именно този фактор е решаващ при определянето на риска за глобалната финансова система.

Френската "BNP Paribas"

Миналата година "BNP Paribas" беше все още във втората категория на потенциалните рискове. Този път френската банка е преместена в по-ниската трета категория. Списъкът на най-значимите и същевременно най-опасни банки на света се актуализира веднъж годишно.

Три китайски банки

Заедно с "BNP Paribas", в третата категория се нареждат и три китайски банки. Миналата година там фигурираше само една банкова институция от Китай - ICBC. Към нея сега се присъединяват Bank of China и China Construction Bank. Тези две банки и преди са били големи и значими, но сега са очевидно много по-тясно свързани с международната финансова система.

Credit Suisse

През изминалата година Credit Suisse вече не е била чак толкова важна за световната финансова система. Затова швейцарската банка се нарежда този път в категорията на банковите институции, които поддържат най-ниските капиталови резерви - само с 1% повече, отколкото "обикновените" банки.

И съперникът UBS

В същата категория се класира и основният съперник на Credit Suisse - UBS. В тазгодишния списък на Борда за финансова стабилност откриваме и една банка, която досега не е влизала в класацията - Royal Bank of Canada. Канадската банка измества френската BPCE.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".