Главата на най-голямата шведска християнска църква обяви, че Бог е над човешката полова определеност. Религиозната институция приканва своите духовници да използват полово неутрален език, когато говорят за върховното божество, като се въздържат от използването на термини като „Господ“ и „Той“ в полза на по-малко конкретното (на шведски)„Бог“, пише „Гардиън“.

Промяната бе гласувана в четвъртък, в края на осемдневно заседание на 251-членния орган за взимане на решения в църквата и ще влезе в сила на 20 май, на християнския празник Петдесетница.

Този ход е един от редицата, предприети от националната евангелска лютеранска църква по актуализирането на 31-годишен наръчник, описващ как трябва да се извършват службите по отношение на езика, химните и други литургични аспекти.

Бившата държавна църква със седалище в Упсала, на около 37 мили северно от столицата, има 6,1 милиона кръстени членове в страна с 10 милиона души население. Тя се ръководи от жена, архиепископ Антйе Якелен. Тя заяви пред шведската информационна агенция „TT Нюз“, че въвеждането на един по-приобщаващ език е било обсъждано още през 1986 г.

„Теологически например ние знаем, че Бог е извън нашето полово разделение – Бог не е човек“, обяснява Якелин.

Новината обаче бе посрещната с критика. Кристер Палмблад, преподавател по теология в шведския университет в Лунд, заявява пред датския вестник „Крлистелигт Дагблат“, че решението „подкопава догмата на триединството и общението с другите християнски църкви”.

„Наистина не е много умно Църквата на Швеция да стане известна с това, че не уважава общото теологично наследство“, посочи Палмблад.

"Площад Славейков"