Жертвите от нападението срещу пълна с молещи се джамия в петък на Синайския полуостров достигнаха 305, от които 27 деца, а ранените са 128, съобщиха от египетската армия и прокуратурата

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси се закле да отговори със сила след като атентатори убиха 235 души в препълнена с хора джамия в северната провинция Синай. Това е най-смъртоносната атака в близката история на страната, съобщи АФП.

Ал Сиси обяви тридневен траур, който започва от събота след смъртоносната бомбена и оръжейна атака в джамията Рауда в Бир ал Абед, на около 40 км от Ел Ариш.

В реч, предавана по телевизията, президентът се закле да "отговори на бруталната сила", като добави, че "армията и полицията ще отмъстят за нашите мъченици и ще върнат сигурността и стабилността със сила в съвсем скоро време".

Египетският президент Ал Сиси обеща отмъщение.

Няколко часа по-късно самолети на египетските ВВС разрушиха превозни среддства, използвани в атаката и локации на терористите, където са били складирани оръжия и амуниции, съобщи говорител на армията.

Свидетели разказаха, че нападателите са заобиколили джамията от всички страни с коли и след това са детонирали бомба. След това са почнали да застрелват паникьосаните вярващи, които са се опитвали да избягат като са използвали и оставени от посетителите на джамията превозни средства, за да блокират изцяло пътя към храма.

В съобщение на държавния прокурор се съобщаваше в края на петъчния ден, че са убити 235 души, а 109 са ранените в атаката, но броят на загиналите нарастна.

Сред загиналите има и деца, твърдят свидетели.

В туитър Доналд Тръмп написа "ужасна и страхлива терористична атака на невинни и беззащитни вярващи". Американският президент използва атаката в Египет като възможност да повтори подкрепата си за изграждане на стена на границата на САЩ с Мексико и за ограничаване на достъпа до САЩ на хора от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско населениеПо-късно той изрази съболезнования за жертвите на терористичния акт в Египет в телефонен разговор с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, предаде Асошиейтед прес. В изявление на Белия дом за разговора се казва, че пред Сиси Тръмп е повторил, че САЩ ще продължават да стоят до Египет пред лицето на тероризма. В изявлението на Белия дом се допълва, че "международната общност не може да толерира варварски терористични групи и трябва да увеличи усилията си, за да победи тероризма и екстремизма във всичките му форми".

Нападението беше световните лидери -  папа Франциск, френския президент Еманюел Макрон и председателя на ООН Антонио Гутериш изразиха своята съпричаствост към египетския народ.    

Все още никой не е поел отговорност за кървавото нападение.

Досега египетският клон на "Ислямска държава" е убил стотици полицаи и войници, както и мирни граждани, които са били обвинени, че сътрудничат с властите, в атаки на север от полуостров Синай.

Тяхна мишена са и последователи на мистичното течение на синузма - суфизма, както и християните.

Според местен лидер джамията била известна като място, в което се събират суфи.

Границата по ивицата Газа с Египет, която трябваше отново да бъде отворена днес, ще остане затворена засега заради атентата, съобщиха палестинските власти.

Северен Синай, който се простира от Суецкия канал на изток до ивицата Газа и Израел отдавна е главоболие за египетските служби за сигурност заради трафика на наркотици, пише Ройтерс. Сиси получи подкрепата на някои бедуински вождове, които му помогнаха да локализира каналите, използвани от джихадистките групировки, твърдят хора от сигурността. Затова и джихадистите са така ожесточени в тази част на страната.

Освен от "Ислямска държава" Египет е атакуван и от джихадисти, свързани с "Ал Кайда", които действат в съседна Либия.

Групировка, която се нарича Ансар ал Ислам - "Последователи на исляма" - причини през октомври смъртта на поне 16 полицаи в западната пустиня на Египет.

А само преди дни Иран обяви края на "Ислямска държава".