Рокади по върховете на ГЕРБ се очакват тази неделя с четвъртото отчетно-изборно събрание на партията. Ще има промени в Изборната комисия, висш ръководен орган, като в нея ще влезе бившият вече парламентарен шеф Димитър Главчев.

По устав комисията се състои от десет души - председателят на партията, трима заместници и още седем члена. Те са с мандат от 4 г. Тъй като няма да има промяна в най-висшия ешелон, т. е. Бойко Борисов остава председател, а Цветан Цветанов, кметовете на София и Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов - негови заместници, Главчев ще трябва да измести някой от останалите седмина.

В партията вървят спекулации кой ще изпадне от ръководния орган като везните клонят към правосъдната министърка Цецка Цачева. "Само двама души знаят - Борисов и Цветанов", споделят активисти. Седмината членове, освен Цачева са депутатите Менда Стоянова, Пламен Нунев и Красимир Велчев, вицепремиерът Томислав Дончев, шефката на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова и старозагорският кмет Живко Тодоров. 

Освен тази рокада, щяло да има и още една, но каква - пак знаели само двамата "началници".

Че Главчев ще влезе в тясното ръководство на партията, стана известно още в деня на оставката му като парламентарен шеф. Постът му е бил обещан в хода на преговорите вътре в ГЕРБ, довели до обявлението, че той лично е взел решение да освободи председателското място в Народното събрание (НС). Междувременно, в седмицата след оставката, Главчев бе избран за член на две комисии в НС - по външна политика и по бюджет и финанси. В момента той е член на Контролната комисия на ГЕРБ като в неделя ще освободи това място. 

Ръководните органи на ГЕРБ обаче се смятат за органи проформа, тъй като на всички е известно, че решенията се взимат основно от лидера.

На отчетно-изборното събрание се очаква към столицата да се стекат 1200 делегати от цялата страна. Както Цветанов даде заявка, ще бъде приета и декларация, че ГЕРБ никога няма да влезе в коалиция с БСП. По повод на тази декларация Цветанов разкри, че депутати от Левицата са го молили тя да не бъде приемана. Зам.-председателят на управляващата партия обаче е непреклонен, че декларация ще има.