"Това - да се иска оставка за всичко,  звучи или несериозно, или политически", така Йорданка Фандъкова, кмет на София, коментира утрешния протест под наслов "Данче слез". В социалните мрежи тече организация за протест, който планира да се проведе утре. Шествието ще започне от Министерския съвет и ще приключи пред Столичната община.



Искането е кметът на София Йорданка Фандъкова да подаде оставка заради ремонта по бул. "Дондуков".

Според нея това показвало, че предизборната кампания е започнала. Фандъкова заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски бяха на проверка на изграждането на новата метростанция от третия лъч на бул. „България“.

"Виждаме, че се призовава вече и от страна на БСП, и на други политически сили. Така че предизборната кампания започна, вече я обявиха някои от основните политически сили, и това предстои да го гледаме. Ние ще продължим да си вършим работата, защото тя е за града и наистина всичко, което правим, остава. И само след 2 г., а и когато нас няма да ни има на тези позиции, метрото ще превозва близо половин милион души", подчерта Фандъкова.

Тя допълни, че приема всякакви критики и винаги, когато са работи, особено в такива мащаби, има и проблеми.

Мястото на политическите претенции са изборите, каза Московски. Той определи като вандалски акт извадените павета по бул. "Дондуков" късно снощи от неизвестни лица.

Почти половината от третия лъч на метрото е готов, се отчете при проверката.

Със софийското метрото ежедневно се придвижват около 350 хил. души, сочат данните на Столична община. Очаква се с пускането на третата линия близо 500 хил. души да ползват този транспорт.

С действащите две линии се спестяват 75 хил. тона вредни емисии, а с изграждането на третия лъч намалените вредни емисии се изчислява, че ще бъдат 90 хил. тона годишно

"Дейностите вървят по план. Това е едно огромно съоръжение, една тежка работа. Искам да благодаря на всички изпълнители, на работниците, които са долу ежедневно и денонощно", каза Фандъкова.

"Метрото винаги е било изключително добре подготвен проект", обясни пък от своя страна Московски.