България ще престане да бъде правова държава, ако започне днес да търси наказателна отговорност за приватизационни сделки отпреди 20 години, каза тази сутрин бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Най-големите партии  в парламента са съгласни за промяна на конституцията, така че да отпадне давността за престъпления, извършени по време на приватизацията през 90-те години на миналия век. Предложението е на ГЕРБ.

"Няма пречка това да стане, но за да стане е необходимо да падне член 4 от конституцията: България е правова държава", каза в интервю за националната телевизия Герджиков, който оглавява консултативния Съвет по законодателство към Народното събрание.

Той каза, че няма пречка да бъдат обезсилени приватизационни сделки, когато и да е, ако те са незаконни, но да се въвеждат санкции с обратна сила за сделки, които са били сключени в съответствие със закона, би означавало, че България престане да бъде правова държава.

Герджиков призна, че е "накърнено чувството на справедливост" вследствие на начините, по които са били продавани част от държавните активи, но и че "изпуснахме влака за тези сделки преди 20 години".