Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей се е съгласила страната ѝ да плати над 60 милиарда евро при излизането си от Европейския съюз, но цялостната сметка ще остане в тайна, дори при постигането на окончателното споразумение за "Брекзит" през 2019 година, пише в. „Сънди Таймс“.

Според изданието Мей е дала ясни гаранции на европейските лидери, че Обединеното кралство ще се съгласи да плати повече и така да отвори пътя за преговори по бъдещите отношения на срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември в Брюксел.

В нейните заключения няма да бъдат отразени гаранциите за финансовите ангажименти на британското правителство, за да попадне то в нов политически скандал, пише вестникът. Според изданието това означава, че и окончателната цена по развода няма да се разбере.

„Споразумението за Брекзит няма да съдържа определена сума. Британците само трябва да подскажат как да стане. А не колко. Нещата опират до това как да се представят нещата, за да помогнем на Тереза Мей за нейните отношения с правителството й и с чувствителните политически въпроси“, посочва източник от Брюксел цитиран от „Сънди таймс“.

Либералният "Индепендънт" пък пише, че Мей е готова да се съгласи страната ѝ да приема всички регулации на ЕС през двегодишния преходен период, който тя иска преди окончателното напускане на съюза. Това означава, че тя ще трябва да се подчинява на законодателство, в чието приемане не участва, защото след 29 март 2019 г. няма да присъства в европейските институции и следователно няма да има право на глас в тях.

Вестникът се позовава на изтекли документи от преговорите и посочва, че такъв компромис е вероятно да предизвика криза в кабинета, защото би разярил твърди "брекзитъри" като външния министър Борис Джонсън, министъра на търговията Лайъм Фокс и министъра на околната среда Майкъл Гоув.

Ако поставеното от ЕС условие раздели правителството, Мей може да се раздели с премиерския стол, смята "Индепендънт".