„И нека силата бъде с нас!“, шегуваха се делегати на четвъртото национално събрание на ГЕРБ, което се провежда тази неделя, на влизане в Интер Експо център в София.

Спомени от миналото.

От партията на Бойко Борисов се бяха постарали да осигурят мултимедия и 3D мапинг, издържанr в стил „Междузвездни войни“ за събитието, на което се очаква преизбиране на тясното ръководство и дребни рокади в по-широкото. Както приляга на отчетно-изборно събрание, от ГЕРБ отчетоха свършеното от 2009 г. досега.

„Работа, работа, работа“, проехтя в обобщение гласът на Борисов от 3D екрана.

Водещитe - депутатът от ГЕРБ и актьор, влязъл в схватка с коалиционния партньор Волен Сидеров преди вторият да бъде такъв - Евгени Будинов и певицата - Йоанна Драгнева, по-известна като Joanna Dark.

“Събрали сме се, за да начертаем по какъв път ще се движи най-голямата център-дясно партия у нас! Единствено ние можем да гарантираме европейското бъдеще на страната!“, дадоха ентусиазирано заявка двамата.

Последваха дежурните поздравителни адреси от европейските лидери, чийто партии са част от семейството на ЕНП. На български, с „Добър ден“, пък поздрави делегатите зам.-председателят на ЕНП Дара Мърфи. Борисов бил един от най-важните членове на ЕНП, посочи Мърфи поздрави дистанционно Борисов от името на председателя Жозеф Дол за „изборния успех“.

„За съжаление социализмът не работи и там, където той се проваля може да успее политиката, провеждана от ГЕРБ“, посочи Мърфи, навярно имайки предвид „за щастие“.

„Цветанович“ е най-добрият организатор на структурите на партията, в това число и на изборите, отдаде дължимото и на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов Мърфи. В отделно лично обръщение пък Дол поздрави лично Бойко Борисов за преизбирането му начело на партията, което преизбиране все още не бе станало факт.

Когато Волен е смирен

Поздравителен адрес имаше и от коалиционния партньор на ГЕРБ - „Обединени патриоти“ (ОП). Отправи го съпредседателят на ОП и лидер на групата им в парламента – Волен Сидеров.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поздрави ГЕРБ от името на "Обединените патриоти", въпреки че в залата бяха и вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Сидеров бе смирен, какъвто свикнахме да го виждаме, откакто влезе във властта. Но пък речта му се отплесна в посока разсъждения защо „патриотите“ са полезни на ГЕРБ.

„Преди шест месеца ОП пое отговорността да стане част от управлението с ясното съзнание, че влизайки във властта поемаме и негативи. А когато си по-малкият партньор поемаш риска от политическо обезличаване. Но развитието на страната е по-важно от политическия имидж, рейтинга и пиара. С нас бе изместен дежурният балансьор“, започна Сидеров, очевидно визирайки ДПС.

„Тези нападки (на ДПС, б.р.) искат да наложат внушението, че участието на ОП в управлението има антиевропейски характер. 80% от българите не искат предсрочни избори. До момента нито един значим европейски фактор не е казал нито дума за това, че в парламента има консервативна политическа сила“, допълни той, давайки облик на ОП като „консерватори“, навярно заради единствения й евродепутат Ангел Джамбазки, зачислен в Европарламнта към консерваторите.

А за да не стават грешки тип ала Валери Симеонов, който често се оплаква от липсата на коалиционен диалог, Сидеров подчерта: „Нямаме никакви несъгласия, недоразумения или разминавания до момента. Работим много добре с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветанов. Пожелавам успех и пълен мандат на кабинета „Борисов 3“! Никакви нападки няма да надделеят!

За алкохолизма и популизма

„Г-н Борисов, обещавам да гласувам днес за вас“, разсмя залата финансовият министър Владислав Горанов, след което хвърли камък в градината на БСП с: „Предпочитам да се обърна към 100% от членовете на ГЕРБ, а не към 80 на сто от тях“.

Горанов върна жеста към ОП: „На нас се пада често да управляваме след кризи, но за момента управлението с ОП е единственото възможно“. Похвали се и с „нечуваните“ 100 млрд. лв. БВП от началото на членството ни в ЕС досега.

След което изброи позитивните тенденции при макроикономическите показатели. Благодари и на кабинета, от който също е част, че е поставил човека в центъра на политиките. Говори и за класическото за финансов министър „да не харчим повече от колкото можем да изкараме“ и излезе с извод:

„Популизмът е по-вреден от алкохолизма. От алкохолизма можеш да се излекуваш. Българинът вече различава рационалното от демагогията на популизма“.

„Нашите хора трябва да пазят достойснтвото на партията и качеството на управлението, а не ние да пазим нашите хора“, каза в заключение Горанов.

Последваха изказвания на вицепремиера Томислав Дончев и на кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, а в това време, изнурени от дългия преглед на успехите, част от делегатите похапваха хапки във фоайето, а други дърпаха по цигара на крак.

Последва кинопреглед на историческите събития от създаването на ГЕРБ с всичките му подразделения ГЕРБ-Жени, ГЕРБ-Старейшини, мина се през първия мандат, подаването на оставки с „достойнство“, целувката на бившите вече лидери на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан на Орлов мост и пр. и се свърши с прегръдките между лидера Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел и пр.

Из отчета на Цветан Цветанов:

„Кинопрегледът“ бе затвърден и на думи от Цветанов, който използва графики, за да онагледи успехите на партията. Така например през 2006 г. членската маса наброявала скромните 5526 души, а през настоящата година 93 506. Само в офисите на ГЕРБ в страната работели близо 400 души.

Цветанов изброи изборните успехи, в това число и на кметските избори и наблегна на разбиването на модела ДПС в смесените райони. На свой ред той благодари на „патриотите“ за подкрепата за вторив кабинет „Борисов“ макар и без да са част от коалицията. А по думите му, всички останали били в колаборация с БСП. Вероятно това трябваше да се отнася и за част от реформаторите, които в миналия парламент се разделиха на две – участници в управлението и такива, които вече не го подкрепят. Цветанов говори и за „достойните“ Цецка Цачева и Пламен Манушев, кандидат-президентската двойка на партията и отчете като победа на твърдото ядро резултата им.

За общинските листи година по-рано, през 2015-а, ГЕРБ имала по-малко гласове от тези за загубилите кандидати за „Дондуков“ 2. Така Цветанов стигна до вота през 2017 г., като победата им дала възможност да направят „един силен юмрук“ и да управляват.

„Когато една партия има над 93 000 членове, всеки от тях трябва да носи персонална отговорност за действията си, защото всеки член на партията може да допринесе до лошия авторитет на партията, който се гради с години“, напомни и Цветанов на членската маса.

На финала Цветанов „изненада“ всички като даде заявка на висок глас, че ще номинира Борисов за нов-стар лидер на партията.