Глобата, която Европейската комисия може да наложи на България заради злоупотребата с господстващо положение на държавните компании "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" на пазара на газ може да е до 330 млн. евро. Това съобщи министърката на енергетиката Теменужка Петкова пер БНР, след като в петък на закрито заседание и с пълно единодушие Народното събрание одобри идеята България да си плати глобата, да не признава никакво нарушение и да обжалва решението на ЕК.

Решението на парламента, прието единодушно, бе предложено от депутати от БСП с мотив "защита на националния интерес". Министърката заяви, че ще спази това решение:

"Българският парламент се е произнесъл. Ние сме парламентарна република, това, което българският парламент е взел като решение, това ще бъде изпълнено", обяви в неделя Петкова.

ЕК настоява, че у нас има държавен газов монопол, въпреки че в началото на годината Петкова бе по-скоро убедена, че няма да се стигне дотам, защото страната ни е дала доказателства, че няма нарушение на Регламент №1 от 2003 г. 

"Не успяхме да стигнем до споразумение с Европейската комисия и оттук нататък вариантът е забранително решение. Това забранително решение съдържа размер на глобата, която Европейската комисия ще определи. Тази глоба може да достигне до 10% от оборота на БЕХ. Максималният размер на глобата би могъл да бъде 330 милиона евро", каза Петкова.

По думите й ако България признае нарушението, а не следва решението на парламента за обжалване, глобата за страната можело да бъде намалена с до 30%. Това обаче няма да се случи, по думите на министърката, че ще спари парламентарното решение от петък. 

За АЕЦ "Белене"

По думите на Теменужка Петкова съдбата на АЕЦ "Белене" е в ръцете на Народното събрание. В интервю за "24 часа" пак от днес тя казва, че няма да е министърът, който ще се подпише под края на проекта. 

Пред БНР министърката обями, че според доклада на Българската академия на науките за АЕЦ "Белене" категоричният отговор за строежа на централата е "положителен" дали е нужна нова атомна мощност. Въпросният доклад си е все така секретен.