България влиза във Втората световна война на страната на Германия. Исторически факт. Също както е факт срещата между цар Борис III и Хитлер. Която освен това е документирана. Социалната мрежа Facebook обаче стигна толкова далеч в пазенето на потребителите от обидно съдържание, че… свали историческа снимка, защото нарушава условията за ползване.

Страницата “Отново в цвят“ публикува в социалната мрежа оцветени исторически снимки. Зад нея стои 20-годишен студент по журналистика с интерес към фотографията. Той взима снимките, които оцветява, от LostBulgaria и “Стара София”. На страницата му можем да открием оцветени снимки на исторически личности, архитектурни паметници и пейзажи.

Ден след като качва снимката на Борис III и Хитлер създателят на страницата е уведомен, че снимката не отговаря на стандартите на Facebook и затова е свалена. Кадърът на българския цар и фюрера е взет от LostBulgaria.

През последните години Facebook е подложен на все по-силен натиск от страна на националните власти да предприема мерки срещу речта на омразата и екстремисткото съдържание. Компанията обеща да разшири екипа си, който се бори срещу това и дори обяви, че ще използва изкуствен интелект за разпознаване на изображения, видео и текст, пропагандиращи екстремистка идеология.

В последните месеци обаче все по-често от социалната мрежа се сваля съдържание, което няма нищо общо с екстремизма или речта на омразата. Стотици профили са блокирани. Това ясно сочи, че Facebook не може да разчита само на потребители, които да докладват определена публикация като обидна или опасна. Всеки може да докладва текст или снимка, които не му харесват, но технологичният гигант трябва да намери начин адекватно да проверява съдържанието и контекста му, за да не се стига до ограничаване на свободата на изразяване. Очевидно алгоритмите на компанията не са достатъчно съвършени, за да улавят контекста на определен текст или изображение. Затова снимка от срещата на българския цар Борис  III и Хитлер от преди повече от 75 години се оказва против стандартите на социалната мрежа…

Оцветената снимка на "Отново в цвят" също беше свалена.

През последните седмици сред публичните личности, чиито профили са блокирани, са карикатуристът Христо Комарницки, журналистът от "БиволЪ" Атанас Чобанов и учителят по история Емил Джасим.