Европейският съюз осъди днес нов руски закон, който позволява на властите да класифицират международните медии в страната като "чужди агенти", предаде Франс прес.

Законът, който руският президент Владимир Путин подписа вчера, задължава чуждестранните медии да обозначават съдържанието, което произвеждат за руската публика, като продукт "на чужди агенти" и да разкриват източниците си на финансиране, посчова Ройтерс.

"Законът противоречи на задълженията и ангажиментите на Русия по отношение на човешките права, а разширяването на обхвата му към чуждестранните медии поставя под заплаха свободата и независимостта на медиите и достъпа до информация", се казва в изявление на европейската дипломатическа служба.

Според нея това е "поредният опит да се ограничи пространството на независимите гласове в Русия".

Законът, който беше ускорено приет от руския парламент, е отговор на искането на Вашингтон държавната руска телевизия "Русия днес" да се регистрира като "чуждестранен агент"  в САЩ. 

Американски разузнавателни източници обвиниха Кремъл и държавните медии, които той финансира, в опити да повлияят на избирателите в САЩ при последните президентски избори преди година.

Руското министерство на правосъдието публикува миналата седмица списък с подкрепяни от САЩ медии, които биха могли да бъдат засегнати от новия закон.