Мачът от Първа лига между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА-София (0:1) бе спрян за около половин час в края на първото полувреме. Причината е сбиване между част от агитките на двата отбора, които нахлуха на пистата и си спретнаха масово меле пред сектор "А" на стадиона в парка "Лаута".

Изглеждаше, че "червените" запалянковци първи счупиха предпазната ограда и десетки от тях навлязоха край терена в 42-ата минута. "Черно-белите" не чакаха покана, бързо отвърнаха и се стигна до грозни сцени.

Съдията Ангел Ангелов прекрати временно двубоя и прибра отборите в съблекалнята.

След като страстите се успокоиха, срещата бе подновена. Има ранени и арестувани. Тогава не че ясна причината, проковирала хулиганската проява от страна на цесекарите.

Наложи се шефовете на столичния тим Трифон Попов и Пламен Марков да успокояват тартори на агитката на "червените". Много тежки санкции чакат и двата отбора.

Ситуацията бе овладяна от полиция. Униформените действаха решително срещу най-буйните - свалиха ги на земята и задържаха. Оказа се, че полицаи не е имало на самия стадион, тъй като по думите старши комисар Атанас Илков, "черно-белите" отказали охрана от страна на служителите на реда и наели външна фирма. Практиката е често срещана в българския футбол. Прави се, за да си спестят отборите пари.

Полицаите обаче са били край стадиона, затова и реакцията им бе бърза, а този път можем да го кажем - напълно адекватна и навременна.

Комисар Илков даде и различна картина от тази, която се видя първоначално. Според него провокацията е дошла от домакините:

“Фенове на "Локомотив" слязоха на пистата и с провокативните си действия създадоха ситуация, при която привържениците на ЦСКА-София слязоха на терена и се получи една изключително неприятна ситуация. Имаме задържани десет лица - шестима привърженици на Локо, сред които и руски граждани, и четирима на ЦСКА-София. Срещу тях са предприети съответните действия за борба с дребното хулиганство, като ще бъдат задържани за 24 часа. Сред арестуваните има някои, които са леко пострадали.”

Така Илков потвърди изтеклата информация, че руски футболни хулигани, гостували на свои "съратници" в Пловдив, са в основата на грозната случка.

Според дисциплинарните правилници на БФС двата клуба могат да бъдат наказани с финансова глоба в размер на 10 000 лева, както и с лишаване от домакинство между 1 и 6 срещи. По-късно за строги санкции настоя и спортният министър Красен Кралев, цитиран от БНТ.

А мачът все пак продължи и завърши, а ЦСКА спечели 1:0. Победното попадение реализира Кирил Десподов с 35-ата минута от свободен удар, не без помощта и на вратаря на домакините Диао, който се намеси неубедително.

В началото на второто полувреме гол на гостите не бе зачетен, като причината е игра с ръка. От тв повторенията не личи нарушение от страна на футболиста на "червените" Лое.

Като цяло ЦСКА игра по-добре, създаде повече и по-чисти ситуации.