“Ако Тайип Ердоган има и едно пени в чужбина и това се докаже, няма да остана в президентството и една минута повече. В коя офшорна банка Тайип Ердоган има сметка? Докажете го. Ако не можете - вие трябва да напуснете политиката. Ако го имате доказателства - аз ще я напусна, заедно с президентския пост".

С тези думи турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към най-голямата опозиционна партия в страната - Републиканската народна партия, съобщи англиоезичната версия на онлайн изданието "Хюриет". Поводът - обвинения от опозиционния лидер Кемал Кълъчдаролу, че семейството на Ердоган и самият той имат сметки в чужди банки. Обвиненията дойдоха след разкрития от "Досиетата Парадайз" или "Досиетата от рая", както бе наречена поредната акция на международния консорциум от разследващи журналисти, чрез която бяха публикувани хиляди документи за пари на политици и общественици.

"Ердоган, ще задам простичък въпрос - знаеш ли, че децата ти, зетят ти, тъстът ти, брат му и бившият ти първи съветник са депозирали милиони долари в компания, базирана в офшорна зона", е заявил Кълъчдаролу на 21 ноември, твърди "Хюриет". И е призовал президентът да признае какво е състоянието му и къде са парите.

В отговор турският президент настоява Кълъчдаролу да даде доказателства в документи. 

“Питам тази персона, чието име дори няма да спомена - къде са документите? Ако има такива - направете ги публични и аз ще постъпя както трябва". 

Ердоган настоява и за извинение. Освен това той и адвокатите му са решени да заведат дело за клевета с иск за нанесени неимуществени вреди на стойност 1,5 милиона турски лири (около 350 000 долара)

Какво пише в "Досиетата от рая":

Турският министър на енергетиката и зет на президента Реджеп Тайип Ердоган е свързан с офшорни сметки, част от които се споменават и в международното разследване "Досиетата от Рая", написа в началото на ноември турският вестник "Джумхуриет". В документите фигурирало името на по-големия му брат, Серхат Албайрак.

По времето, когато Берат Албайрак, който е зет на Ердоган, и неговият брат са ръководели турската компания "Чалък холдинг", са били създадени много офшорни фирми, свързани с холдинга, пише изданието. Серхат Албайрак лично е бил директор на една от тези фирми. Според документите братът на турския енергиен министър е свързан с офшорна фирма в Малта - "Фрокс интернешънъл трейдинг", която е функционирала в периода януари 2003 - септември 2009 г.

В "Досиетата от рая" изтекоха и документи, според които има осем компании, свързани със семейството на турския премиер Бинали Йълдъръм, базирани в Малта.  Пет от компаниите са собственост на синовете на Йълдъръм - Еркам и Бюлент Йълдъръм, написа тогава "Хюриет".