Руски футболни хулигани на "Спартак" (Москва) са в основата на масовия побой между фенове, довел до спиране на мача от Първа лига между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА-София (0:1) на стадиона в "Лаута". Поне така твърди старши комисар Атанас Илков от полицията. "Червените" също го заявяват в официална декларация.

В края на първото полувреме възникнаха невиждани на български стадион сцени, а съдиите прибраха отборите в съблекалнята. Полицията сравнително бързо овладя положението и срещата завърши. Десетима запалянковци - 6 на Локо и 4 на ЦСКА-София, са задържани. Сред тях има леко ранени. А измежду шестимата закопчани от "Локомотив" има руски граждани, разкри Илков пред журналисти.

В позицията на "червените" се казва следното:

"Двубоят от XVII кръг на Първа лига между Локомотив (Пловдив) и ЦСКА, който започва в 15:30 часа на стадион "Локомотив", беше спрян за около 20 минути след близо 42 минути игра при резултат 1:0 в полза на ЦСКА.

Причината: провокация на феновете на домакините към червената агитка на стадиона.

Първоначално на пистата необезпокоявани се появиха няколко фенове от сектор "А", които по непотвърдена информация са част от агитката на Спартак Москва. Има данни, че те са допуснати на пистата на стадиона с помощта на тарторите на агитката на пловдивския тим.

Те тръгнаха към сектора за гости и провокираха нашите привърженици с различни скандирания. Отново подчертаваме - необезпокоявани.

В този момент привържениците на ЦСКА влязоха на пистата на стадиона, а когато видяха това, феновете от агитката на домакините също преодоляха оградите и се стигна до саморазправа между запалянковците на двата тима.

Домакинските привърженици бяха организирани да нахлуят на пистата. От началото на мача те започнаха да се подреждат на мястото, от което след това колективно преминаха загражденията.

Реакцията на органите на реда закъсня. Преди да се намеси полицията, феновете се биха на пистата, в резултат на което има пострадали и задържани привърженици."

Още две неща са факт: в неделя, 26 ноември, в Пловдив със сигурност е имало привърженици на "Спартак" (Москва). Също така те са били на трибуните на стадион "Локомотив" за мача. 

Пловдивският сайт plovdivderby.com публикува снимка (виж долу), на която се вижда знаме на страховитата руска футболна групировка "Банда Тука" на трибуна "Бесика", на която сядат най-отявлените привърженици на Локо.

Снимка: plovdivderby.com

"Туките" били на гости на "черно-белите". Отделно агитките на "Локомотив" и ЦСКА никак не се обичат. Пловдивчани са в добри отношения с публиката на "Левски", но не и с тази на "червените".

А в последните години руските футболни хулигани станаха може би най-опасните и агресивни в света. Те безцеремонно взеха "титлата" от английските си "колеги".

Във вторник ще заседава дисциплинарната комисия на БФС, но не е изключено случаят да бъде отложен за разглеждане дни по-късно. Освен докладите на съдиите и делегата на централата, ще бъде изискано и полицейско становище.

Според старши комисар Атанас Илков, провокацията дошла от неколцина запалянковци на "Локомотив" (плюс руснаци), които слезли на пистата и почнали да дразнят гостуващата агитка. Така тя счупила предпазната ограда и нахлула на метри от терена. Това опровергава първоначалните наблюдения, че всичко започна от "червените" .

Срещата не е охранявана от полиция (по решение на клуба - заради по-малко пари), а от фирма. Униформените обаче бяха край стадиона, така успяха да реагират сравнително бързо и да предотвратят наистина кървава драма.