БСП стартира национална кампания с искане за отмяна на санкциите срещу Русия. Това обяви Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на БСП, пред Канал 3.

"Против санкциите сме. Ще има национална кампания срещу санкциите. БСП е дала сигнал към всички български граждани, които обичат Русия", заяви Свиленски.

На последния пленум на БСП областният съвет на партията в Пловдив внесе предложение за точка в дневния ред за политическа кампания за отмяна на санкциите срещу Русия. Това предложение обаче бе отхвърлено.

Тогава лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов заяви, че Корнелия Нинова е отклонила предложението с думите, че няма време пленумът да се занимава с този въпрос. Според него обаче това противоречи на позицията на конгреса, че трябва да се нормализират отношенията с Русия, което е в интерес и на Европа. Георги Свиленски е депутат от Пловдив.

"С това не даваме верен сигнал към хилядите членове и симпатизанти на левицата, които в своята същност са убедени русофили. Продължаваме да обичаме Русия тайно. Трябва да заявяваме категоричната си позиция в подкрепа на това решение, защото това е подкрепа и на националните и икономически интереси на България. Най-добрият начин да го направим бе това да стане точка от  дневния пред българското председателство и тя трябваше да покаже на Европа, че България е държава, достойна за респект и уважение, държава, която отстоява своите интереси", категоричен бе Гергов.

Наскоро Паметникът на Альоша в Пловдив бе изрисуван със свастики и неприлични надписи срещу говорителя на руското външно министерство Мария Захарова. Няколко дни след това в Пловдив бе отбелязана 60-годишнината от построяването на монумента, като на събитието се вееха знамена на сепаратистите в Източна Украйна и самообявилата се Донецка народна република.

Т.нар. санкции срещу Русия всъщност са списък с лица, близки до режима на Владимир Путин, които нямат право да влизат на територията на ЕС. Тези лица са участвали в процеса на анексиране на Крим, който според ЕС противоречи на международния правов ред. От своя страна Русия отговори на тези санкции с пълна забрана за внос на стоки от съюза.

Гергов е почетен консул на Русия в Пловдив.