„Къде виждате на тази фланелка фашистки символ? Някъде виждате ли пречупен кръст?"

Така лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов реагира на появилата се снимка на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. На кадъра той е с фланелка, на която се вижда надпис Wehrmacht (Вермахт - б.р.). Малко след като снимката обиколи медии и социални мрежи, Харалампиев написа във фейсбук, че става дума за американска метъл банда с това име и "поздрави" всички с тяхно парче.

Каракачанов призна, че като историк, щом чуе думата "Вермахт", я свързва с въоръжените сили на Германия по време на Втората световна война. След няколко въпроса на водещия Виктор Николаев лидерът на ВМРО казва, че по това време Германия е "нацистка Германия". Той обаче направи разлика между Вермахта и други структури на Германия по това време:

"Това (във Вермахт - б.р.) са 20 милиона човека, които не са нито СС, нито СА. Ако трябва да обяснявам както е СС - това са специалните отряди, ако трябва да обяснявам какво е СА - това е партийната гвардия и т.н. Аз ви задавам въпрос - вие фашистки символ виждате ли? Значи ли това, че думата "Вермахт" не трябва да се пише и в учебниците?", каза Каракачанов.

Не стана ясно какво точно има предвид със сравнението между различните структури в Германия по времето на Хитлер.

Става ясно обаче, че Каракачанов вярва, че Харамлампиев е с фланелка на рок банда и смята, че някакви хора "скоро ще започнат и по гащите и бандажите на хората да ровят в търсене на компромати".

"Спирам да коментирам комплексарщината на някакви хора, които му търсят компромат. Като нямаш аргументи - почваш да вадиш кой се е снимал в музея на Мадам Тюсо, какъв жест е направил и т.н."

Каракачанов даже обърна внимание на начина, по който се изписва по плакати и обложки името на друга рок група  -  Kiss, и попита Виктор Николаев  дали му прилича на начина на изписване на СС (на латиница - SS - б.р.). Тук обаче дискусия не се получи по темата.

Издълженото изписване на SS в името на бандата Кiss наистина прилича на изпизването на логото на нацистката служба СС. Затова и за пазара в Германия, Израел, Полша, Литва и т.н. албумите, фланелките и всички атрибути на групата са с друго лого. Фланелката на Харампиев обаче пък не прилича много на обложките и начина на изписване на логото на групата "Вермахт", които могат да бъдат намерени в интернет.

Каракачанов коментира и темата ще бъдат ли демонтирани "Обединените патриоти" от властта, както иска ДПС.

„Една политическа партия може да бъде демонтирана само от негово величество Избирателя. В политическия живот, в политиката, в парламента, в правителството демонтажът се извършва от избирателите, а не от партия, която е четвърта по големина”, отвърна той на заканите на ДПС.