Властите на индонезийския остров Бали затвориха днес летището в столицата Денпасар, предаде Ройтерс.

Причината е продължаващото изригване на вулкана Агунг. Индонезия вдигна днес тревогата на максималната четвърта степен. На живеещите в радиус от 8 до 10 километра от вулкана бе наредено незабавно да се евакуират.

Летище "И Густи Нгура Раи" бе затворено за 24 часа, като най-вероятно срокът ще бъде удължен. В резултат бяха отменени 445 полета. Това засегна 59 000 пътници.

 
Вулканична пепел има на пистите на аерогарата, както и на 30 000 фута височина (9144 метра).

Снимки и видеоклипове показват потоци от студена лава, стичащи се по склоновете на Агунг. Те влачат кал и скални камъни и са в състояние да пометат къщи, мостове и пътища.

Туристи очакват информация за полетите на летището в Денпасар.

Продължаващите изригвания са придружени от експлозии, които се чуват на разстояние до 12 километра.

Възможността за по-мощно изригване е неизбежна, съобщиха от индонезийската Агенция за борба с бедствията.

Засега няма пострадали и до този момент района са напуснали 40 000 души.

През миналата година Бали привлече 5 милиона туристи. Островът е известен със своите плажове, места за сърф и храмове. Летището в Денпасар служи за връзка към безбройните източни индонезийски острови.

От септември обаче броят на посетителите на Бали започна да спада в резултат на активизирането на Агунг.

Властите в Джакарта са подготвили 10 алтернативни летища, които да приемат отклонени от Бали самолети. От аерогарата в Денпасар са осигурили автобуси за извозване на пътниците към пристанищата, откъдето те да се качат на фериботи към други острови.

Телевизиите показаха хиляди туристи, събрали се в импровизиран къмпинг пред терминала на летището.

Много от дошлите ще похарчат доста повече от първоначално предвиденото. Първо от "Кавър-Мор" - най-големия туристически застраховател в Австралия, съобщиха, че обезщетения ще получат само тези, които са си купили полици преди 18 септември, когато е издадено първото предупреждение за изригването на вулкана на Бали. Индонезийската асоциация на хотелите и ресторантите ще осигури само една безплатна нощувка на останалите в капан на острова.