При положение че Македонската православна църква признава Българската православна църква – Българска патриаршия за своя Майка Църква, БПЦ–БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

Това пише в декларация, приета единодушно от Светия синод след днешното извънредно заседание по повод пратения апел от съседната държава.

С решение от днес се определя и комисия за преговори: Старозагорски митрополит Киприан – председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Неминуемо прави впечатление, че съставът е изпълнен почти изцяло от "младите" в Синода плюс дядо Григорий Ловчански - един от най-уважаваните (и неопетнени с членство в ДС) митрополити.

Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония, каза по-рано днес патриарх Неофит на влизане в Синодалната палата.

Това е най-малкото, защото те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единство“, заяви патриарх Неофит на влизане в Светия синод.

 

Ето пълния текст на декларацията на Синода:

Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва „И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове.” (I Кор. 12:26)

§ 1. - Св. синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. - пълен състав, разгледа писмо, вх. № 676/14.11.2017 г., на Македонския архиепископ Стефан, Председател на Св. синод на МПЦ.

Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, поради което, след направени разисквания,

Св. синод единодушно РЕШИ:

При положение че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

§ 2. – Във връзка с предходното решение,

Св. синод РЕШИ:

Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Десетки граждани се събраха преди това на мълчаливо бдение пред Синодалната палата в София в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква майка на Македонската архиепископия.

Лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, видни общественици, журналисти, учени, представители на големи македонски родове като Миладинови и Дрангови, Шапкареви, Пърличеви и Развигорови се обявиха в подкрепа на искането на МПЦ. Според тях Българската патриаршия има своите основания категорично да подчертае историческата истина за произхода на възобновената като Македонска православна църква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско наследство.

Участниците в бдението подчертаха, че без подвига на нашите предци, включително от Вардарска и Беломорска Македония, които постигнаха църковна независимост за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., днес не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява наследник на македонските епархии на Българската екзархия.

Малко по-късно Македонската православна църква (МПЦ) - Охридска архиепископия, изрази благодарност на българския патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ за днешното решение.

"Днешното решение на Светия синод на БПЦ дава надежда за окончателното решение на статута на легитимната автокефална МПЦ в семейството на православните църкви. Очакваме и в бъдеще БПЦ да бъде постоянен сътрудник на МПЦ - Охридска архиепископия, за постигането на необходимата цел", се казва в специално съобщение.

В документа се подчертава, че двете църкви носят отговорност пред своите православни народи, които споделят множество общи християнски ценности в изминалите векове.