Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че е готов да подаде оставка и да остави Кремъл да избере негов наследник, предаде Ройтерс.

41-годишният Кадиров - баща на 12 деца, чиито интереси варират от породистите коне до борбата и бокса, е обвиняван от правозащитници в произволни арести и мъчения на противници, нулева толерантност към сексуалните малцинства и груби политически изявления, които гневят дори Кремъл.

Бивш бунтовник ислямист, Кадиров е начело на Чечения от 2007 г. Той бе подкрепен през март 2016 г. от руския президент Владимир Путин за поста си, но бе предупреден, че руските закони трябва да бъдат стриктно спазвани в населената предимно с мюсюлмани автономна република.

Попитан в телевизионно интервю дали е готов да подаде оставка, Кадиров отговаря:

"Може да се каже, че това е мечтата ми."

"Някога имаше нужда от хора като мен да се борят, да сложат нещата в ред. Сега имаме ред и просперитет... и дойде време за промени в Чеченската република", казва той пред телевизия "Россия 1".

Изказването му бе излъчено рано тази сутрин в Централна Русия.

На въпрос за наследника си Кадиров отвръща:

"Ако питате мен... има няколко души, които са 100 процента способни да изпълняват тези задължения на най-високо ниво."

Но не дава повече подробности.

Неочакваното изявление на Кадиров идва на фона на очакването 65-годишният Путин да обяви кандидатурата си за четвърти президентски мандат за изборите през март 2018 г. Очаква се той да спечели убедително, ако реши да се бори за преизбиране. Някои анализатори обаче смятат, че връзките му с политици като Кадиров могат да бъдат използвани от противниците му по време на кампанията.

Чечения бе опустошена от две войни. Руските правителствени сили се сражаваха срещу бунтовници сепаратисти. Републиката бе възстановена заради щедри финансови дарения от руския федерален бюджет. Тя остава един от най-субсидираните региони в страната.

В интервюто Кадиров нарича Путин свой идол и заявява:

"Готов съм да умра за него, да изпълня всяка заповед."

Той отрича каквато и да било чеченска връзка в убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов през 2015 г. в Москва. За него през юни бяха осъдени четирима чеченци.

"Повече от убеден съм, че тези чеченски момчета нямат нищо общо с това. Според моята информация те са невинни", коментира Кадиров.