"Иван Костов е премиерът на България, който промени посоката на нашата държава на Запад, не на Изток".

Това заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пред Би Ай Ти. Така той коментира изявлението на Костов от вчера за плановете за отпадане на давността за престъпления при приватизацията.

Според Атанасов идеята на управляващите е новият антикорупционен орган да се занимава най-вече със събития, станали преди 20 години.

"Ще му натоварят два камиона с прашасали папки, ще му ги закарат, той ще започне да произвежда не наказателни произвоства, а новини", обясни Атанасов.

Според него ще има опит да се отклони общественото внимание от това как Бойко Борисов разпределя порциите между своя тесен кръг от приятели.

"Аз все едно, че се върнах на XIII конгрес на БКП, това е последния конгрес на Тодор Живков".

Така Атанасов коментира конгреса на ГЕРБ, който също се проведе вчера. Според него Борисов е притеснен, защто той знае, че ГЕРБ губи обществено доверие и се подкрепя само от 800 000 държвни служители.

"Странен маскарад. Коя стратегическа цел на българската държава чухме? Това е надъхване на собствения електорат", заяви Атанасов.

Според него управляващите и опозицията взаимно надъхвта електората си със скандали между тях, от които нищо съещствено не е произтекло. Атанасов припомни, че сега е времето, в което се приема бюджета, но дебатите по него вървят между другото.

"Имаме много странна коалиция. Борисов събра в едно правителство националистите и ДПС. В това правителство има най-малко един министър, който формално е предложен от Атака, а на практика обслужва икономическите интереси на ДПС", каза Атанасов.

Той припомни, че България е член на ЕС от 10 години, но дори Сърбия и Македония имат по-висок жизнен стандарт. Според него ако европейските средства са били усвоявани в обществена полза България днес е щяла да бъде друга.

"Много обичаме европейските пари, но не обичаме еворпейските правила", каза Атанасов.

За декларацията на ГЕРБ, с която се заявява, че партията никога няма да прави коалиция с БСП Атанасов припомни, че преди 3 години тогавашният соцлидер Михаил Миков е отказал коалиция на Борисов. Сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова пък е отказала да стане председател на парламента, а Деница Златева е отказала да остане вицепремиер в сегашното правителство.

"Той се сети да прави декларация...", иронично коментира Атанасов.

Според него ако се наложи Борисов ще намери начин да прекачи обещанието си, че няма да прави коалиция с БСП.