Мълчалива демонстрация в подкрепа на промяната в театралната индустрия на фона на широко разпространените твърдения за сексуален тормоз се проведе в Националния театър в Лондон. Организаторите описаха събитието в събота като „просто действие“, чиято цел е да популяризира „видимостта, солидарността и отговорността“ в индустрията, съобщава „Гардиън“.

Участниците бяха помолени да бъдат с черно-бели дрехи и получиха бели панделки, които да носят „в знак на протест и солидарност“. Под мотото „Без сиви зони“ демонстриращите обиколиха мълчаливо седем пъти Националния театър, държащи плакати, обясняващи каузата им.

Демонстрацията идва след разкритията за поведението на холивудския продуцент Харви Уайнстийн, които предизвикаха вълна от подобни обвинения срещу известни фигури от развлекателна индустрия. Събитието бе организирано от актрисите Настася Сомърс и Лора Хопуд, подкрепени от Националния театър.

„Искаме да изразим нашата солидарност както с всички, които се осмелиха да говорят, така и с тези, които не могат да си го позволят и са избрали да мълчат“, заяви Хопуд пред „Гардиън“.

„Видимостта е необходима, за да е ясно, че всички искаме промяна. Всяка жена, която познавам, е преживяла подобен тормоз от страна на мъж с власт или е попадала в „сивата зона“.

„Важна е и отговорността. Ние всички носим отговорност по различни начини и трябва да създадем задължителен стандарт на уважение.“

Сред театралните личности, засегнати от текущия скандал, е и актьорът Кевин Спейси. Театър „Олд Вик“, където той беше артистичен директор, се извини, че не е създал среда, в която хората биха могли да изразят тревогите си от поведението за Спейси, след като са били получени 20 твърдения за неподходящо държание на актьора с негови подчинени.

От театъра признаха, че 14 от сигналите са били толкова сериозни, че жалбоподателите са били посъветвани да се обърнат към полицията. Разследването на директорския период на Спейси по време на 11-те му години в „Олд Вик“ е заключило, че звездната сила на актьора, която театърът описва като „култ на личността“, е допринесла за провалите в организацията на нормална работна среда.

По-рано този месец с цел предотвратяване на сексуален тормоз и злоупотреба с власт Кралският театър публикува кодекс за поведението в театралната индустрия.

"Площад Славейков"