Заплахи

Докато в Познан протестираха за върховенство на закона, в Катовице символично обесиха евродепутати, осъждащи нарушаването му.

Крайнодесни заплашиха полски евродепутати, защото подкрепят резолюция срещу нарушаване на върховенството на закона от правителството във Варшава, съобщи EU Observer. На демонстрация в Катовице през уикенда протестиращи символично обесиха снимки на евродепутатите. "Тази символична екзекуция заедно с липсата на бърза и адекватна реакция от страна на полските власти води до популяризиране на фашизма, което на практика унищожава демокрацията", коментира пред "Политико" един от полските членовете на Европарламента, подкрепили резолюцията срещу потъпкването на върховенството на закона в Полша. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обеща да поиска от полската премиерка Беата Шидло да гарантира сигурността на политиците.

Електронни плащания

Електронно плащане - само с карта или телефон и парола или пръстов отпечатък.

Еврокомисията прие нови правила за електронните плащания, които ще станат по-сигурни и ще пазят личните данни на потребителите. Строгите разпоредби, които ще се борят с измамите, регулират начините на плащане и управлението на лични финанси чрез обединяване на информация от различни сметки. За извършване на електронно плащане задължително ще се изисква комбинация от най-малко два независими елемента, например физически носител — карта или мобилен телефон — и парола или биометрични данни, например пръстови отпечатъци.

Новите правила уреждат приложението на втората директива на ЕС за платежните услуги, която е създадена, за да се подобри сигурността и на доверието на потребителите.

"Брекзит"

Първо търговска сделка, после окончателно решение на ирландския въпрос, каза търговският министър Лиъм Фокс.

Няма да има окончателно решение на въпроса с границата между Великобитания и Ирландия, докато Лондон и Брюксел не постигнат търговско споразумение. Това заяви британският министър на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Би Би Си. "Не можем да дадем окончателен отговор на ирландския въпрос, докато не получим представа за крайната ситуация. И докато не започнем разговорите с ЕС, това ще бъде много трудно. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-добре, но ЕС все още не иска да започне преговорите." Въпросът за границата между Обединеното кралство и Ирландия е една от трите ключови точки от преговорите, по които трябва да бъде постигнат достатъчен напредък, за да може Евросъюзът да започне разговори за бъдещите отношения с Лондон. През миналата седмица Ирландия заплаши, че ще блокира втората фаза от преговорите за "Брекзит", ако предложенията на Великобритания за решение на граничния въпрос не я удовлетворяват.

Вот на недоверие

Лео Варадкар преговаря, но ще успее ли да спаси Ирландия от парламентарна криза преди ключовите преговори за "Брекзит"?

Ирландският премиер прави "всичко възможно", за да избегне предсрочни избори, заяви говорителят му, цитиран от "Политико". Лео Варадкар се е срещнал с лидера на опозиционна партия, който иска вот на недоверие срещу вицепремиерката Франсис Фицджералд, обвинена, че не е защитила човек, подал сигнал за нередности при полицейски акции. Ако вотът на недоверие успее, страната ще бъде изправена пред предсрочни парламентарни избори в решителен момент от преговорите за "Брекзит", които пряко засягат Дъблин.

Кампания

Пучдемон отново смени риториката - този път в предизборен режим.

Отстраненият регионален премиер на Каталуня Карлес Пучдемон започна предизборната си кампания от Белгия, съобщава "Политико". Той призова гласоподавателите да "ратифицират" независимостта на областта. "Ние, каталунците, показахме на света, че имаме силите и волята да сме независима страна. На 21 декември трябва да го ратифицираме", каза Пучдемон, цитиран от белгийския в. "Соар". През октомври испанският премиер отстрани регионалния парламент в Барселона и наложи пряко управление върху областта. Пучдемон и министите му са обвинени от прокуратурата в Мадрид в организиране на бунт, подклаждане на размирици и обсебване на властта.

Сепаратистките партии може да не запазят абсолютното си мнозинство в регионалния парламент след извънредните избори, докато юнионистките партии вероятно ще подобрят значително изборния си резултат, сочи анкета на социологическата агенция "Метроскопия" за в. "Паис", цитирани от Ройтерс. На 21 декември сепаратистките партии биха получили 46% от гласовете в сравнение с 47.7% на изборите през септември 2015 г. Тези, които искат оставане в Испания, също ще разчитат на 46% - с 6% по-висок резултат от предишния вот. Близо 23% от избирателите още не са решили за кого да дадат гласа си, сочи още анкетата.