България ще разчита на Китай за големи инфраструктурни проекти, които са на етап планиране или довършване, като магистралите "Хемус" и "Черно море" и жп линията Русе - Варна. Освен домакин за председателството на ЕС догодина страната ни ще посрещне и участниците в т.нар. форум "16+1", в който влизат Китай и страните от Централна и Източна Европа. Това се похвали лично премиерът Бойко Борисов, който днес е в Унгария за участие във форума.

В изказването си по време на пленарната сесия Борисов посочи, че форумът е принос към сътрудничеството между ЕС и Китай, от което те имат взаимна изгода, а България ще участва активно в работата по това сътрудничество. Премиерът посочи още, че след стартирането през 2012 г. на механизма за редовни срещи между ръководителите на Китай и страните от ЦИЕ китайските компании са засилили присъствието си в областта на инфраструктурата в този регион.

"Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да намерят израз в прагматичния подход, които да доведе до реализирането на конкретни проекти", отбеляза Борисов, като изтъкна, че за България те са свързани основно с изграждането на автомагистралите "Хемус" и "Черно море", както и на жп линията Русе - Варна, каза Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

Другите възможности за сътрудничество са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината. По думите на Борисов реализацията на проекти в тези области ще доведе до откриването на нови paбoтни мecтa, повишаване cтaндapтa нa живoт и нов тлacъĸ нa иĸoнoмичecĸия pacтeж.

"Българското правителство е готово за активно сътрудничество при ясно очертани и взаимноизгодни условия за двете страни. Необходимо e да се излезе извън остарялата схема на кредитиране с държавни гаранции, като се търсят нови и гъвкави подходи, като например публично-частното партньорство", подчерта Бойко Борисов.

"Признателен съм на премиера Ли Къцян, на министър-председателя Виктор Орбан, на всеки един от моите колеги за подкрепата им България да бъде домакин на следващата среща на върха по инициатоивата "16+1", посочи още Борисов.

По думите му това домакинство ще е в "знаменателна" за страната ни година предвид първото българско председателство на Съвета на Евросъюза.  

"Високата степен на мобилизация и мотивираност на правителството, произтичащи от организацията на председателството, ще допринесат и за подготовката и обезпечаването на едно успешно домакинство на Седмата среща на върха "16+1" в София", смята Борисов.

С Борисов пътуват министрите на транспорта, икономиката и туризма Ивайло Московски, Емил Караниколов и Николина Ангелкова.