Захарната индустрия е плащала на учени, за да представят по-слаба връзка между употребата на захар и сърдечните проблеми, като вместо това обвинят наситените мазнини, показват исторически документи, съобщи "Ню Йорк таймс".

Става дума за вътрешна документация на индустрията, открита наскоро от изследователи в Калифорнийския университет.

През 1967 г. Фондацията за изследване на захарта, организацията, която днес е Захарната асоциация в САЩ, е платила на трима учени от Харвард еквивалента на днешни 50 000 долара, за да публикуват ревю на поредица изследвания върху захарта, мазнините и сърдечните заболявания. Те са специално подбрани по такъв начин, че наситените мазнини да са основният виновник за увеличението на сърдечни проблеми сред американците - и са публикувани в престижния New England Journal of Medicine.

Този тип статии в научните журнали комбинират множество изследвания от един тип и вадят общи изводи. По тази причини те са много по-важни от единичните изследвания за това как се развива впоследствие научният диалог.

Нито учените, нито мениджърите на захарните компании са вече живи - но видно са оставили следа в професията си. Един от тях е доктор Марк Хегстед, който става шеф на Министерството по агрикултура, а през 1977 г. помага в писането на първите диетични насоки на федералното правителство. Друг е д-р Фредрик Дж. Стеър, който става директор на департамента по нутрициология в Харвард.

Макар да става дума за случай отпреди 50 години, напоследък излизат все повече данни за начините, по които големите корпорации се месят в науката за храните. През миналата година "Ню Йорк таймс" разкри, че "Кока-Кола" е наливала милиони в изследвания, които да омаловажат връзката между употребата на захар и затлъстяването. Това лято пък Асошиейтед прес съобщи за производители на сладки, които са финансирали изследвания, според които децата, които ядат бонбони, са по-леки от тези, които не харесват сладко.