Двама сенатори републиканци могат да провалят приемането на данъчната реформа, предложена от президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Рон Джонсън и Боб Коркър, които са членове на сенатската Комисия по бюджета, заявиха, че могат да гласуват против пакета на слушането, насрочено за тази вечер. Лидерите на партията не губят надежда то да стигне до пълно гласуване на 30 ноември. Всеки от двамата иска различни промени.

Противопоставянето им може да постави първата сериозна преграда пред данъчната реформа в Сената. Там вътрешнопартийните борби в републиканските редици не позволиха да бъде отменен "Обамакеър".

Коркър, известен като "ястреб" по отношение на дефицита, заяви, че иска съпартийците му да добавят към проекта мярка, която би попречила намаляването на данъците да доведе до раздуване на дефицита. Джонсън пък иска по-големи данъчни облекчения за т. нар. промеждутъчен бизнес, включващи малки семейни предприятия, както и някои S-корпорации.

Републиканците имат мнозинство само от един човек в 23-членната бюджетна комисия на Сената.

Заплахата от потенциални гласове "против" се появи, след като Съвместната комисия по данъчно облагане към Конгреса излезе със заключението, че проектозаконът на републиканците ще увеличи с 1,4 трилиона долара за десетилетие дълга на САЩ, който в момента е $20 трилиона.

Аргументът на републиканците е, че икономическият растеж, стимулиран от намаляването на данъците, ще доведе до достатъчно данъчни приходи, които да елиминират какъвто и да било допълнителен дефицит. Коркър обаче заяви, че не се очаква Комисията по данъчно облагане да огласи пълен макроикономически анализ за данъчната реформа преди гласуване в Сената. И това според него води до необходимостта за приемането на предпазна клауза.

Боб Коркър и други републикански "ястреби" по въпросите на бюджета, сред които сенаторът Джеймс Ланкфорд, преговарят с други сенатори и администрацията. Става дума за добавяне на поправка, която ще вдигне данъците, ако приходите не стигнат очакваните.

Републиканците смятат данъчната реформа за свой последен шанс да постигнат някакъв значителен успех в законотворчеството през тази година и да запазят авторитета си пред избирателите за междинните избори за Конгрес догодина. След като Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари, той и републиканците не са приели нито един значителен закон, макар да контролират Белия дом и двете камари на Конгреса.

Промените

• Предлага се необлагаемият минимум за един човек да бъде увеличен до 12 000 долара годишно, а за съпрузи - до 24 000 долара.

• Данъчната система трябва да бъде опростена, така че вместо 7, както е сега, да останат 3 ставки за подоходно облагане в размер на 12, 25 % (за дребния бизнес) и 35 на сто (таван за индивидуални лица). Което означава, че ще бъде намалено данъчното бреме и за най-богатите американци, тъй като в момента максималната ставка е 39,6%.

Гореизброените промени засягат федералните данъци. Американците плащат още местни и щатски данъци. В тези случаи обаче федералните власти не могат да влияят.

• Планирано е също да бъде намален корпоративният данък от 35 на 20 на сто. Тръмп искаше дори да го намали до 15%.

• Предвижда се и отмяна на данък наследство, когато става дума за семейни предприятия.

Кой печели и кой губи

Пазарите в САЩ бележат ръст след обещанието на Тръмп за данъчна реформа. Съществуват обаче съмнения, че намаляването на налозите ще облагодетелства предимно богатите.

От бюджетната служба към Конгреса направо предупредиха, че най-много ще пострадат бедните.

Но ще имат полза повечето от хората, печелещи между 100 000 и 500 000 долара.

Очаква се демократите, които наричат реформата "подарък за богатите и корпорациите", да й се противопоставят в Сената.

Камарата на представителите вече я одобри на 16 ноември с 227 гласа "за" и 205 "против". Нито един демократ не я подкрепи. Противопоставиха й се 13 републиканци.

Какво следва

Ако сенатската Комисия по бюджета одобри данъчната реформа на 30 ноември, това ще позволи на републиканците да прибегнат до парламентарна процедура, известна като "помирение". Те могат да приемат проектозакона с обикновено мнозинство в 100-членната горна камара на Конгреса, която контролират с 52-ма уши срещу 48 демократи. Без тази процедура одобряването ще изисква 60 гласа "за", което би позволило на демократите да го провалят.

Поне 5-6 републиканци са потенциални противници на данъчната реформа. Доскорошният й противник Ранд Пол обаче заяви, че ще я подкрепи. Такъв знак даде и Лайза Мърковски.