Специалната връзка между САЩ и Великобритания стана още по-специална в понеделник, когато Меган Маркъл и принц Хари обявиха своя годеж, както и че сватбата им ще е през пролетта на 2018 г.

Новината развълнува поддръжниците на британското кралско семейство, но за двойката това означават някои промени, пише Адам Гебът в "Гардиън". И предлага наръчник за предстоящия брак.

Могат ли американците да се женят в британското кралско семейство?

Със сигурност. За да сключи брак двойката обаче, е нужно съгласието на кралица Елизабет Втора. Съгласието на монарха е необходимо, когато в брак влизат първите шестима в линията за наследници на британския престол. В момента принц Хари е № 5, макар че след раждането на третото дете на Уилям и Кейт ще отстъпи на шеста позиция.

Кои са най-странните неща, към които трябва да привикне Маркъл?

Принц Филип. Шегичка. Ще има много промени. Увеличени мерки за сигурност, повече ръкостискания и светски събития. Според Би Би Си една от причините, заради които принц Уилям изчаквал, преди да предложи на Кейт Мидълтън, била да ѝ даде време да получи истинска представа за кралския начин на живот. Маркъл ше трябва да свикне, че няма да гласува - поне не във Великобритания. Първоначално тя ще живее в Обединеното кралство със семейна виза, но дори и когато стане гражданин на страната, тя ще трябва да се въздържа от гласуване - такава е традицията в кралското семейство. Не е ясно дали ще продължи да гласува в САЩ. Освен това членовете на кралското семейство не обсъждат публично политическите си възгледи. За Маркъл, която обича да коментира социални и расови проблеми, това може да е проблем, но ще трябва да свикне. През 2016 г. тя публично обяви, че е против "Брекзит" и публикува "Аз съм с нея" в подкрепа на Хилъри Клинтън в своя инстаграм по време на президентските избори в САЩ. 

Все пак освен ограниченията Маркъл ще има и привилегии - например да яде лебеди. Кралицата притежава всички лебеди и за обикновените хора е незаконно да ги убиват. Законът датира от XII век, когато кралското семейство обичало да похапва лебеди и не е искало да ги дели с другите.

Ще може ли да запази работата си?

На теория нищо не спира Маркъл да работи - в момента тя играе в американския юридически сериал Suits, но според повечето информации тя ще се оттегли от него. Според "Ванити феър" и "Индипендънт", след като напусне сериала, ще направи фондация в подкрепа на младите жени.

Ще бъде ли принцеса?

Не. След като официално се омъжи за принц Хари, Маркъл ще получи титлата Нейно кралско височество принцеса Хенри от Уелс, но тя няма да стане принцеса Меган. Това е, защото тя не е от кралско потекло. Кейт Мидълтън също не е принцеса, както и Камила Паркър  - въпреки че и двете са херцогини.

Но ако Хари и Меган имат дете, то ще бъде принц или принцеса.

Имало ли е някога проблем с американка, която се жени в кралското семейство?

О, да. През 1936 г. принц Едуард Седми иска да се ожени за Уолис Симпсън, американка. Намерението на Едуард да се ожени за Симпсън, която тогава е в процес на развод с втория си съпруг, води до голяма криза във Великобритания. Британското правителство особено не одобрява факта, че Симпсън е разведена и че е имала извънбрачни връзки. Тогава Едуард абдикира и неговият брат - прапрадядото на Хари - става крал Джордж Шести.

Оттогава нравите много са се променили и Маркъл едва ли я чака подобно отношение.

Според Акта за брачното равноправие от 2013 г. член на кралското семейство може да се ожени за човек от същия пол, според други промени в законодателството може да встъпи в брак с католик, което някога е било немислимо.