Популярната игра с "добавена реалност" Pokemon Go може да е донесла над милиард на "Нинтендо", но е причинила щети за много повече в САЩ, установиха учени от Университета "Пардю", съобщи TechSpot.com.

В изследване, наречено "Смърт от Pokemon Go", икономистите Мара Фацио и Джон Макконъл са анализирали данни за първите 5 месеца, или 148 дни след пускането на играта. Става дума само за регистрирани злополуки в Типекану, щата Индиана, които после са били екстраполирани за всички щати. Освен два смъртни случая между 5,2 и 25,5 милиона долара са щетите, свързани с играта. Това означава между 2 и 7,3 милиарда долара за целите Съединени щати.

Досега имаше немалко съобщения за инциденти по света, свързани с играта, която кара играчите да обикалят реалния свят, но забили поглед в смартфоните си. Това обаче е първото изследване, което потвърждава притесненията на критиците на този тип игри.

Макар играта да е предвидена да се играе пеша (ако се движиш прекалено бързо, откритите яйца с покемони не се излюпват), всъщност много хора обикалят с колите си и търсят "спирки" в играта, които не са посетили, както и нови покемони, генерирани на най-различни места във виртуалната карта (базирана на реалната). В много от случаите играчите всъщност са карали бавно и са гледали в телефона си или са спирали и излизали често. Малко са случаите на катастрофи около салоните, там, където сблъскваш твоите покемони с други.