61% от българите смятат, че обвиненията на БСП към ГЕРБ в сериозна корупция имат основание.

Това сочи последният експресен сондаж на "Галъп интернешънъл" по важни теми от последните дни, направен в периода 20-22 ноември между 802-ма пълнолетни граждани. На въпроса: "БСП обвинява ГЕРБ в сериозна корупция. Вие съгласен ли сте, или не сте съгласен с това обвинение?", 61 на сто от анкетираните са заявили, че са съгласни, 28%, че не са, а 11 на сто не могат да преценят.

"Тази обвинения се споделят от привържениците и на различните други политически формации", посочват от "Галъп интернешънъл".

"Числата ясно показват, че в очите на българите корупцията е основният проблем в страната. Който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа", допълват социолозите.

И дават пример за високото одобрение, което получава в обществото искането на ГЕРБ за разследване на приватизацията в годините на прехода. Последното проучване сочи, че 80 на сто одобряват "автоматично" идеята на управляващите, едва 16% не я одобряват, а 4 на сто нямат отговор.

Последният въпрос от експресния сондаж е дали са истина или не твърденията на червената депутатка Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата по границата. 59 на сто от анкетираните ги определят като истина, 17% като неистинни, а тези, които не могат да преценят, са 24 на сто от запитаните.

68% от пълнолетните българи твърдят, че са чували за филма на Елена Йончева. Това се равнява на над 3,7 милиона души. Разбира се, не всички, които твърдят, че са чували, действително са наясно с темата, но със сигурност може да се смята, че въпросът е достигнал до милиони българи, посочват още от "Галъп интернешънъл". Данните показват също, че над 600 000 души досега са гледали филма.

"Очевидно темата за оградата по границата се превръща в централна за обществото ни. В нея се оглеждат и европейският проблем с миграцията, и българската тревога от корупция. Затова и тази тема ще събира интерес и занапред – дори и по инерция", казват в заключение от социологическата агенция.