Отбрана

Германия и Франция да развият заедно европейски изтребител от ново поколение, иска директорът на Airbus Defense and Space Дирк Хоке.

Генералният директор на Airbus Defense and Space Дирк Хоке пледира за това Германия и Франция да развият заедно европейски изтребител от ново поколение, който да бъде конкуренция на американския Ф-35, вече поръчан от някои европейски съюзници в НАТО, предаде Франс прес. С идването на власт на френския президент Еманюел Макрон “има уникална възможност да се работи наистина за европейско сближаване”, казва Хоке в интервю за белгийския бизнес ежедневник “Лез Еко”. “Франция и Германия трябва да поемат водачеството и очевидно да поканят други европейски страни да се присъединят към тях. Dassault (френската военна самолетостроителна компания) и Airbus имат перфектно взаимно допълващи се възможности да го направят”, добавя той. Париж и Берлин обявиха през юли проект да създадат европейски боен самолет, пътна карта за който трябва да има до средата на 2018 г., посочва АФП. Този самолет трябва да замести френския Rafale, британския Tornado и произвеждания от европейски консорциум Eurofighter.

Западни Балкани

Европейските страни са осъзнали, че присъединяването на Западните Балкани е жизненоважно, заяви Йоханес Хаан.

Европейският съюз все повече иска да обсъди въпроса за присъединяването към него на страни от Западните Балкани, което би помогнало да се гарантира мирът в региона и да се обогати самият ЕС, казва еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хаан, цитиран от Ройтерс. “Има повече желание между държавите членки да се говори за разширяването (отколкото преди година)", казва Хаан в интервю за всекидневника “Винер цайтунг”, публикувано днес. Държавите членки са осъзнали, че “мир може да бъде постигнат на Балканите и че перспективата за присъединяване към ЕС е жизненоважна за това”, казва още Хаан. Западните Балкани и техните 20 милиона души, които искат да развиват своя просперитет, са много привлекателен пазар за ЕС, казва той, добавяйки, че “нова държава членка не е бреме, а обогатяване”.

“Брекзит”

Твърд или мек "Брекзит" - вижданията на СТО и ОИСР се разминават.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие препоръчва на Великобритания да запази колкото може по-близки търговски отношения с ЕС, след като го напусне, за да смекчи икономическите последици от излизането, съобщи Ройтерс. В редовния си 6-месечен доклад за световната икономика организацията казва: “Най-големият риск за икономиката е несигурността, окръжаваща процеса на излизане от Европейския съюз, която може да задържи частното потребление над предвиденото. Обаче перспективата от поддържане на възможно най-близките икономически връзки с Европейския съюз биха довели до по-голям от очаквания икономически растеж.”

Големите британски банки няма да имат нужда от допълнителен капитал, ако страната излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщи Bank of England за първи път откакто започна да провежда стрес тестове на финансовите институции през 2014 г.

"Твърд Брекзит" не значи, че е дошъл краят на света, заяви генералният директор на Световната търговска оганизация (СТО) Роберто Азеведо в интервю за британския в. "Телеграф". "Търговията няма да спре заради условията на СТО, половината от европейската външна търговия се осъществява по тези условия", каза той. Ако Великобритания не успее да договори търговско споразумение с ЕС до март 2019 г., тя ще трябва да осъществява обмена си с блока именно по правилата на СТО, които обаче не предвиждат митническите и юридическите облекчения, които Лондон иска.

Британското правителство може да бъде обвинено в оскърбление на парламента, защото е съкратило най-”чувствителните” части от над 50 проучвания за въздействието на “Брекзит” върху различни сектори на икономиката, каза днес лейбъристкия министър в сянка по въпроса Кир Стармър, цитиран от Ройтерс. Министърът по напускането на ЕС Дейвид Дейвис обясни, че пасажите са били съкратени, защото нямало гаранции, че депутатите ще си мълчат за тях, а това можело да навреди на преговорите с ЕС, които са в деликатна фаза. Британският икономимчески растеж отслабва от референдума за напускане на ЕС и мнозина вече се питат дали не е по-добре страната да преосмисли решението си или поне да се опита да минимизира икономическите му ефекти в споразумение с ЕС.

Франция

Агенцията за ядрена безопасност заяви, че няма рискове за сигурността на ядрена централа в Южна Франция, в чиято забранена зона тази сутрин проникнаха няколко активисти на природозащитното движение “Грийнпийс”. Четирима от тях успяха за няколко часа да се спуснат с въжета на фасадата на четвърти реактор на АЕЦ-Крюас. Говорител на групата каза пред АФП, че са искали да привлекат вниманието към несигурните според тях складове, в които се съхранява отработеното ядрено гориво. Специално подразделение жандармеристи, което отговаря за сигурността на централата, арестува протестиращите.

Марин льо Пен се оплака от “банкова фетва” срещу партията ѝ.

Банк дьо Франс отхвърли обвиненията на Национален фронт (НФ) срещу "Сосиете женерал", която поиска крайнодясната партия да закрие сметките си в нея. След проверка поискана от НФ и от министъра на икономиката и финансите Брюно льо Мер националната банка заяви, че “Сосиете женерал” е действала законосъобразно. Последната се възползва от законното си право да откаже да разкрие мотивите, поради които е поискала НФ закрие сметките си. Лидерката на Фронта Марин льо Пен се оплака от “банкова фетва” (ар. - проклятие) срещу партията ѝ. Според процедурата НФ е успял да прехвърли парите си в друга банка, съобщава АФП.

Френската министърка с ресор равенство между половете Марлен Скиапа ще работи за промяна на Наказателния кодекс, така че нежеланите сексуални предложения към жени, отправени на публични места, да станат наказуемо престъпление, съобщи "Политико". "Идеята е да определим глоба и начин за прилагането й върху уличните нападатели", коментира Скиапа.

Германия

Кметът на Алтена Андреас Холщайн е нападнат заради гостоприемната си политика към мигранти.

Андреас Холщайн, кмет на 18-хилядното градче Алтена в западната част на Германия, е ранен във врата с нож от пиян противник на гостоприемната политика към чужденците на местната община, управлявана от християндемократите. Нападателят, който е арестуван, срещнал кмета пред заведение за кебап и го нападнал с нож, дълъг 30 сантиметра, като ранил и келнер, притекъл се на помощ на пострадалия. Местните власти разпространиха официално съобщение, че нападението е с очевиден политически мотив. Холщайн се възстановява у дома си след лечение в местната болница.

Макрон-Африка

Еманюел Макрон е на първата си визита в Западна Африка като президент.

Френският президент Еманеюл Макрон пристигна снощи в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо (бивша Горна Волта), в първата си визита в някогашните френски колониални владения в Западна Африка, съобщава Франс прес. Агенцията посочва, че след свалянето на управлявалия 27 години Блез Компаоре сред младите, които са 60 на сто от населението на бедната африканска страна, расте недоволството от френското военно присъствие в нея. Те смятат, че то е причината за избуяването на тероризма, а не реакция на него. Антифренските чувства се подхранват и от присъствието на френски фирми, които експлоатират ресурсите на богатата на злато страна, посочва агенцията. Два часа преди Макрон да кацне в Уагадугу, неизвестни нападатели с качулки хвърлиха от мотоциклет ръчна граната по казарма на френски специални части в северната част на града, без да улучат целта и ранявайки няколко минувачи. Джихадисти убиха 30 души, обстрелвайки заведения в Уагадугу през януари 2016 г., и 19 души в подобна атака през август т.г. Те проникват в страната от Мали, с която Буркина Фасо граничи на север. Тридневната обиколка на Макрон включва още Кот д’Ивоар, където утре започва среща на върха ЕС - Африка и Гана. По-къно днес в реч в Уагадугу Макрон каза, че ще предложи на европейските лидери ЕС да помогне да бъдат евакуирани африканските мигранти, които живеят при нечовешки условия в лагери в Либия и според медийни публикации са обект на търговия като роби. “Ще предложа Африка и Европа да дойдат на помощ на хората, хванати в капан в Либия, като осигурят масивна подкрепа за евакуацията на хората в опасност”, каза президентът, без да даде повече подробности.

Данъчни убежища

"Досиетата Парадайз" накараха ЕС да ускори черния списък... Кои страни ще бъдат включени?

35 страни трябва да влязат в черния списък на данъчните убежища, който се подготвя от Европейския съюз, твърди доклад на неправителствената организация Oxfam. Приемането на списъка беше ускорено след разкритята на "Досиетата Парадайз", които съдържат данни за много политици, които крият парите си в офшорни зони. Списъкът на Oxfam включва както често използвани дестинации за избягване на данъци като Бахамските, Каймановите и Бермудските острови, Хонконг и Швейцария, така и Албания, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина. Предложенията на организацията са направени на базата на критерии като прозрачност на данъчното облагане, големината на данъците и борбата с неплащането на данъци.

Гърция

Властите претърсваха с часове района за опасни вещества.

Полицията атакува жилища в три квартала на Атина и задържа осем мъже и една жена по обвинения, че принадлежат към турската крайнолява екстремистка групировка DHKP/C, предаде Ройтерс. В полицейските рейдове са открити буркани с неуточнен експлозив, кабели и детонатори. Арестите стават в навечерието на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Цитираната група е извън закона в Турция. Според документите за самоличност на задържаните те са афганистанци и кюрди и нямат нищо общо с ислямистки или с местни терористични групировки, е уточнил неназован полицейски източник пред местната Атинска информационна агенциа (АНА).

Европейски експерти ще се срещнат днес с гръцки министри, за да обсъдят спасителната програма за Атина. "В началото на спасителната програма за Гърция Европейската комисия нямаше никакъв опит в организацията на такива преговори", се казва в доклад на ЕК. "Първата и втората програма не бяха адекватно включени в по-широката стратегия за страната." 

Белгия - инцидент

Двама работници по жп инфраструктурата бяха убити и седем ранени в инцидент с катастрофирал влак в южната част на Белгия, съобщават местните медии. Загиналите са били пометени от аварирали вагони, които са се откачили от влачещия ги локомотив и са набрали скорост в продължение на 14 км неуправляеми в обратна посока. Влакът, от който преди това са били част, по-рано е ударил автомобил и предизвикал пожар край пътя, а след това е продължил пътя си към Монс, удряйки пътнически влак, в който има петима ранени. Инцидентите са станали в околностите на южния валонски град Ла Лувиер.