Новият Samsung Galaxy Note 8 може и да не гори като предшественика си - но батериите на смартфоните остават силно запалими.

Затова не са и малко изследователите, които работят за по-издръжливи акумулаторчета. Учени от Токийския университет представиха нова концепция за батерия, която има потенциала да реши подобни проблеми - и представлява само добавка към електролитния микс. Това ще позволи не само да направим сегашните батерии по-безопасни, но да произвеждаме и по-големи и по-мощни в бъдеще.

Основната причина за това да се палят съвременните батерии е електролитът в тях - за да тече заряд, както популярните литиево-йонни батерии, така и предстоящите да влязат в масова употреба натриево-йонни, разчитат на органични електролити. Тези електролити трябва да могат да поддържат високо напрежение, но това води и до висока запалимост.

"Ултимативното решение е да се използва негорящ електролит. Негорящите електролити обаче винаги са били компромис с производителността на батерията", пишат токийските изследователи.

Или по-просто казано - ако разтворът в батерията не е силно запалим, със сигурност няма да можем да си цъкаме цял ден игрички.

Вместо това учените са избрали друг подход - използването на противопожарното съединение триметил фосфат като част от електролита. И са установили, че като го добавят към разтвора в стандартна батерия, тя изкарва без деградация 1000 цикъла на зареждане или над година употреба. Това е на нивото на най-добрите батерии днес.

Освен това въпросната нова смес остава стабилна до 150 градуса по Целзий - нещо непоносимо за стандартните литиево-йонни. А дори когато се запали при още по-високи температури, триметил фосфатът веднага загасява пламъците.

Разбира се, от статия в сп. Natural Energy до място в корпуса на всеки смартфон обикновено минават години - така че едва ли ще видим батерии с вграден пожарогасител скоро.