21 февруари вече е официален празник в Зимбабве - Национален ден на младежта на Робърт Мугабе. На тази дата преди 93 години е роден вече бившият президент, който подаде оставка след военен преврат и откриване на процедура по импийчмънт.

Парламентът на африканската страна е приел това решение още през август, но то беше обявено едва сега, съобщава Би Би Си.

Мугабе ще бъде материално обезпечен до края на живота си, твърди "Гардиън". Точната сума, която ще получи, не е ясна, но член на управляващата партия в Зимбабве, запознат със споразумението, сключено с Мугабе, твърди, че сумата е над 10 милиона долара.

Бизнесът на Мугабе и близките му също получава "имунитет". Фермите му за мляко ще получат държавно финансиране в размер на 5 милиона долара, твърди източник на "Гардиън".

Бившият президент ще получава заплатата си от 150 хиляди долара до края на дните си, а след смъртта му сега 52-годишната бивша първа дама ще взема половината от тази сума. Двамата ще останат в имението си в покрайнините на столицата Хараре.

Семейството на Мугабе може да се похвали с доста висок стандарт на живот в сравнение с населението на управляваната от него страна. Грейс Мугабе, наричана "Гучи Грейс" заради охолството, в което живее, наскоро похарчи милиони долари за недвижими имоти и луксозни коли в Република Южна Африка, припомня "Гардиън".

Синът й от предишен брак Ръсел Горераза притежава значителен дял от добивната индустрия на Зимбабве. През септември той внесе две лимузини "Ролс-Ройс" за себе си и семейството си.

Един от синовете на бившият президент пък предизвика гнева на местните (поне на тези с достъп до интернет, които не са особено много в Зимбабве), като публикува видео в социалните мрежи на своя типична вечер. Клипът е заснет в известен нощен клуб в Йоханесбург, Република Южна Африка, и показва как 25-годишния син на Мугабе разлива бутилка шампанско върху скъп часовник с викове: "Татко има цяла страна."

37-годишното управление на Мугабе оставя Зимбабве в тежка икономическа ситуация. Страната има огромен външен дълг, инфлацията е огромна, населението е много бедно, а безработицата е над 80%. Образование и здравеопазване почти не съществуват, а продължителността на живота е една от най-малките в света.